2018. január 1-jétől az összes kandallónak energiatartalommal kell rendelkeznie, hasonlóan a nagyméretű készülékekhez, kazánokhoz.

Hogyan olvassuk el a kandallók számára kiállított energiacímkéket?

A következő információk találhatók a kandallók energiacímkéi esetében:

  • a szállító neve és védjegye
  • a szállító modellazonosító adatai
  • a készülék energiaosztályát, G-től A ++ -ig terjedő skálán
  • a készülék közvetlen hőteljesítménye, azaz a névleges kimeneti teljesítménye kW-ban kifejezve

kandalló energiacímke jelentése

Milyen energiacímke jogszabályok vonatkoznak az ErP-re („energiával kapcsolatos termékekre”)?

2015-ben az Európai Unió négy alapvető szabályozást bocsátott ki a fűtőberendezésekre (ErP előírások), amelyek között szerepelnek a kazánok, a pellet és a fa kályhák és a kandallók. E rendeletek célja az volt, hogy az európai piacon csak „legújabb generációs” termékeket vezessenek be, amelyekhez kötelezően egy adott energiainformációs címkét (Energy Labeling) és relatív energiaosztályt kell adni.

A biomassza-termékek tekintetében az ErP-rendeletek a következő 28 napon belül lépnek hatályba az EU 28 tagállamában és valamennyi európai gazdaságélénkítési országban (European Economic Space): a biomassza kazánok esetében a címkézési kötelezettség 2017. április 1-jén lépett hatályba (EU-rendelet 2015/1187); a háztartási biomassza készülékekhez, így pellet- és faégető kemencékhez és kandallókhoz, a címkézési kötelezettség 2018. január 1-jén kezdődik (EU-rendelet 2015/1186).

MCZ kandallók kályhák

 

error: Content is protected !!