A kandalló építés során nagyon sok kérdés felmerül, nem árt tisztában lenni a kandallóépítés szabályaival, az alkalmazott anyagokkal, technológiával, és először is érdemes tisztázni, hogy milyen fűtési igénye van a lakásunknak.

A kandalló építés szabályai

A kandalló építés szabályai kapcsolódnak a kéményekkel kapcsolatos előírásokhoz, amelyek az MSZ 845-ös számú magyar szabványban találhatók. A szabvány publikus, mindenki számára elérhető, annál is inkább, mivel előírásait kötelező betartani. Kandallót elvileg csak olyan szakember építhet, aki rendelkezik kandallóépítő engedéllyel, munkájáról kivitelezői nyilatkozatot és számlát ad. Ne kísérletezzünk saját kandallónkon, hanem vegyük inkább igénybe tapasztalt szakember segítségét!

Ez a cikkünk is érdekelheti: Sarok kandallók

A kandalló építés menete lépésről lépésre

A kandalló építéséhez nem használható bármilyen típusú tégla vagy hőálló építőanyag, mert az tűzveszélyes lehet. ezért tilos az előírásoktól eltérő kandalló építőanyagok alkalmazása.

Ha kérdése van, állunk rendelkezésére: KAPCSOLATFELVÉTEL

1. Kandalló tervezés

kandalló építés A helyszíni felmérést követő kandalló tervezés feltételezi, hogy a tervező (ha minket választ, akkor a kivitelező is) tisztában van a ház fűtéstechnikai szempontjaival is. Többek között nem mindegy a kandalló elhelyezése, a teljesítménye, a választott fűtéstechnikai megoldás.

A tervezés során arra törekszünk, hogy a műszaki paramétereknek megfelelő kandalló tűztérbetétre olyan burkolat kerüljön, amely összhangban áll lakása enteriőrjével. A lakás alapterületéhez és szobabeosztásához illeszkedő teljesítményű tűztérbetétet kell kiválasztani.

Igény szerint ventilációs vagy gravitációs légfűtéses hálózattal akár több helység levegőjét is fel lehet fűteni. A kandallóhoz megfelelő átmérőjű és magasságú kémény szükséges, ezt is ellenőrizni kell.

2. A kandalló építése

A kandalló építése a tűztérbetét, a füstcsövek és az egyéb kiegészítő anyagok kiszállításával veszi kezdetét. A kandalló alapja kissé nagyobb alapterületű kell hogy legyen, mint a főpárkány. A kandalló alapjának megfelelő teherbírásúnak kell lennie, ezt szükség esetén statikussal ellenőriztetni kell. Ha felépítettük a kandalló alapját, akkor erre ráhelyezzük a tűzteret, és füstcsövekkel összekötjük a kémény nyílásával, amelyet le is szigetelünk.

Ebben a fázisban érdemes próbafűtést végezni, mielőtt beburkolnánk a kandallóbetét. Körbemérjük az eddig felépített szerkezetet, és ha szén-monoxid szivárgást észlelünk, ki kell cserélni a megfelelő elemet. Ha rendszerünk jól működik, következhet a párkány felépítése, ami a tűztérbetét tetejére kerül. Ha mindezekkel megvagyunk következhet a kandalló külső képének kialakítása a megrendelő igényei alapján.

3. A kandalló burkolása, díszítése

A kandalló körbeburkolása során a vakolat vagy a tégla színének illeszkednie kell a lakás hangulatához. A díszítő elemek készülhetnek pl. mészkőből, márványból vagy gránitból, rusztikus, modern vagy minimalista stílusban, a megrendelő egyéni ízlése szerint.

Kandalló építési anyagok

A kandalló egyik legfontosabb kérdése az anyagok kiválasztása. A kandallóban elégetett anyagoktól függően (pl. tűzifa, pellet) a kandalló tűzterének közvetlen közelében több 100 Celsius fokos hőmérséklet uralkodik. Műszaki paramétereikből adódóan elfogadott kandalló építő anyagok például:

  • samottból készült téglák
  • tűzálló beton
  • égetett kerámia
  • csillámpala anyagú termékek
  • kalcium-szilikát elemek

Fontos, hogy a kiválasztott anyagok (téglák, ragasztó, burkolóanyagok) hőtágulási tényezője jó közelítéssel megegyezzen, ezzel biztosítható, hogy nem fog megrepedni a kandalló. Mi nem csupán kandallót értékesítünk, hanem segítünk Önnek a megfelelő tűztér kiválasztásában is, ugyanis nem mindegy, hogy fűtési igényének megfelelően légfűtéses, hőtárolós vagy vízteres kandallót vásárol. Kandallót lehet építeni samott téglából, illetve korlátozott feltételek mellett a burkolatot Ytongból vagy gipszkartonból.

Kandalló építés samott téglából

A kandallótervezés, illetve az ideális tűztérbetét specifikálását követően megfelelő alapanyagokat választunk a kandalló építéshez. Az alkalmazott anyagok közé tartozik a jó minőségű szigetelőanyag, a szigetelőanyag ragasztója, a samott tégla, a samott tégla ragasztója, illetve a külső vakolat. Ez utóbbi rétegből áll a kandalló külső burkolata.

Kandalló építés Ytongból?

Ha a kandallót nem megfelelő anyagokból, például Ytongból vagy gipszkartonból építjük meg, akkor azok rövid idő alatt károsodni fognak, és a kandalló tartós használata mellett néhány éven belül látható repedések keletkeznek. Az Ytong szintén nagyon jó hőszigetelő, csak nem abban a hőmérséklettartományban, ahol egy kandalló tűztérbetétje dolgozik. Ha esetleg az Ytong elemekből úgy építi fel valaki a kandalló testét, hogy azt az előírások szerint előtte szigeteli, és figyelembe veszi a gyártó által megadott hőterhelhetőségi műszaki jellemzőket, akkor helyesen jár el.

Kandalló építés tűzálló gipszkartonból?

A tűzálló gipszkarton sem megfelelő kandalló körbeépítésére, ugyanis a hőálló gipszkartont nem tartós igénybevételre tervezték, hanem arra, hogy rövid ideig legyen képes elviselni magasabb hőmérsékletet. Ha több rétegből készül a gipszkarton burkolat, akkor is csak korlátozott ideig és hőmérsékletig képes a hőt kibírni, ráadásul A tűzgátló gipszkarton tehát korlátozott ideig meggátolja a tűz terjedését, de csak egyetlen alkalommal!

A kandalló építés során ugyancsak fontos megfelelő minőségű anyagok használata, mert a szilikát jellegű anyagok szigetelőanyagként történő alkalmazása asztmát is okozhat. Ilyenkor ugyanis a kandalló port bocsát ki magából, ami annak köszönhető, hogy a tűztér közeléből meleg levegő áramlik ki, amely távozik a felületről, és krétaporhoz hasonló anyag keletkezik a lakásban, ami belélegezhető, nem beszélve a tisztaságáról az egészségkárosító hatáson felül.

Kandalló építése házilag

Kandalló házilagos építését azért nem javasoljuk, mert ha nem megfelelő anyagokat építünk be, vagy rossz technológiát választunk, akkor a hiba kijavítása sokkal többe kerül és sokkal tovább tart, mintha valaki elsőre jól építette volna meg a kandallónkat. Ne feledje, hogy a tűztér belsejében több 100 fokos hő alakul ki, ami tűzveszélyes. Balesetvédelmi, illetve biztonsági szempontból is érdemes tapasztalt szakember segítségét kérni.

A kandalló tűzterek beépítési útmutatóiban legtöbbször szerepel, hogy a tűztérre csak akkor érvényesíthető a garancia, ha szakember építi be a kandallóba. A kandalló építéshez megfelelő szakembert! Ahhoz, hogy az épület használatbavételi engedélyt kapjon, szükséges kivitelezői nyilatkozat kitöltése is, amit nem kap meg akárki. MCZ kandallók kályhák A megfelelő szakember ismeri a megfelelő tűztereket, és az igényeknek megfelelően segít a választásban. Pontosan tudja, hogy hogyan kell a kandallót felépíteni.

Bárki bármit írhat magáról az interneten, az elégedett ügyfelek ajánlása a legjobb ajánlólevél. Ne csupán ár alapján döntsön, mert nem biztos, hogy a legolcsóbb szakembertől kapja a legjobb szolgáltatást. Ha valamit utólag kell kijavítani, akkor az olcsó lesz a drágább. Fontos a sokéves tapasztalat, előny, ha egy szakembernek vagy cégnek van bemutatóterme. Nem árt, ha az illető folyamatosan továbbképzi magát, előadásokat hallgat, így lehet ugyanis folyamatosan lépést tartani a technológia töretlen változásával.

Ha a szabadidejében kandallókat építő kéményseprőt vagy tűzoltót szeretné inkább megbízni otthona kandallójának megépítésével, vállalva, hogy esetleg kockáztatja családja biztonságát azért, hogy ezzel megspóroljon néhány 10 ezer Ft-ot, akkor csak tessék!

A Kandalló fűtési tanácsok cikkünkben még sok hasznos tudnivalót olvashat a gazdaságos fűtéssel kapcsolatban.

Miért válasszon minket?

✅ A Zsófi Team Kft. több évtizednyi tapasztalattal rendelkezik a kandalló építés szakmában.

✅ Sok elégedett ügyfelünk van Magyarország sok településén, korábbi munkáink alapján is leinformálhatók vagyunk.

✅ Komoly szaktudással rendelkezünk a lakások fűtéstechnikai rendszerének tervezésében, optimális szabályozásában.

✅ Partnereink révén széles termékválasztékot kínálunk kandallók, kazánok és kályhák tekintetében is.

✅ Nagyon korrekt árképzéssel dolgozunk.

Kérjen árajánlatot akár most: AJÁNLATKÉRÉS ITT!


Gyakori kérdések

Kandalló meleg levegő elvezetése megoldható?

Az MCZ a kandallóhoz gyártott Comfort Air® eszközt rugalmas csövekkel biztosítja. Ez biztosítja a felmelegített levegő akár 7-8 méterre való továbbítását.

Hogyan tisztítsuk meg a kandalló üveget?

Megfelelő szerelés és használat esetén minimális korom rakódik le az üvegre. Ezt könnyedén el lehet távolítani pl. egy kefével. Ha a szennyeződés makacs, kandalló tisztító spray segít az üveg átlátszóvá tételében.

Hogy oldjam meg a hőszigetelést kandalló mögé?

A kandalló hőszigetelés ideális megoldása a Grenaisol lap. Ez egy újrahasznosítható, környezetbarát anyag, hőálló falburkolat kandalló mögé, A1 minősítésű tűzálló lap. 1300 Celsius fokos hőállósággal rendelkezik, egészségre nem káros szigetelőanyag és építőanyag is egyben.

A fatüzelésű kandallóbetétek működéséhez kell áram?

Kell-e áram a kandallóbetétekhez? A fatüzelésű kandallóbetétek alapkivitelben nem igényelnek áramot a fűtéshez. Ha azonban légbefúvót (ventilátort) szeretnénk alkalmazni, akkor a kandalló közelében fel kell szerelnünk egy konnektort.

Lehetséges a központi fűtés kandallóval?

Vajon fűtheti a kandalló az egész házat? Igen, ez lehetséges! A kandalló által termelt meleglevegőt, vagy fűtési meleg vizet elvezetjük a lakás fűteni kívánt szobáiba és helyiségeibe. Ez megvalósítható a meleg levegő áramoltatásával (kisebb távolságra) vagy vízteres kandalló alkalmazásával (ez képes egy egész lakást, pl. földszintet és tetőteret is fűteni).

Hogyan biztosítható a kandalló levegő utánpótlása?

Nyissak ablakot, ha ég a tűz a kandallóban? Ha egyéb módon nem megoldott a kandallóba a friss levegő bevezetése (pl. padlóban vagy homlokzati fal esetében közvetlen kivezetés, erre alkalmasak az Aereco légbevezető család bizonyos tipusai), nyissa ki az ablakot a kandalló használatakor, hogy megakadályozza, főleg páraelszívó használatakor kiszivárogjon a füst. Páraelszívó esetében ajánlott ún. reteszelés beépítése: MCZ Plasma tűztércsaládban lévő kábelt elvezethetjük a páraelszívóig, így az ajtó nyitását ez érzékeli és lekapcsolja a páraelszívót.

A kandalló üveg kormolódik. Miért?

A kandalló üveg kormolódásának oka, hogy kevés az égési levegő- nem tökéletes az égés, nem száraz fával fűt, vagy túl közel ég a fa az üveghez. Tapasztalataink szerint a legjellemzőbb ok, amiért kormol a kandalló mégis az, hogy lefojtott égés zajlik, az égéshez nincs elég oxigén, ezért szinte csak pislákol a tűz. Sokan még rá is tesznek erre egy lapáttal azzal, hogy szándékosan betolják a pillangószelepet, hogy lassabban égjen le a fa a tűzben, amivel általában sajnos az üveg kormolódását, a tűztér és a kémény kátrányosodását érik el.

A kandalló égett szaga mitől lehet?

Ha kellemetlen szag keletkezik a kandallóban, akkor lehet, hogy túl nedves a fa vagy kevés oxigént kap a kandalló az égéshez, és le van fojtva az égés. Ezen felül ellenőrizni kell a kéményt, hogy nincs-e eltömődve. Gyakori eset például, hogy madarak esnek bele, és nem tudnak kijönni, így eldugul a kémény. Kémény madárvédő rács megoldást jelenthet.

Kandalló utólagos beépítése hogyan lehetséges?

Hagyományos fatüzelésű kandallóhoz kéményt kell biztosítani. Ez lehet a házon belül akár födémáttöréssel, vagy falonkivüli szerelt kéménnyel. A kandalló utólagos beépítésére helyszíni felmérés után lehet javaslatot tenni. Figyelembe kell venni pl, hogy mennyire terhelhető a födém. Ezekről részletesen egy másik cikkünkben olvashat.

Professzionális kandalló építés elérhető áron és kitűnő minőségben ügyfeleink elégedettségére!

error: Content is protected !!