A kandalló építés során nagyon sok kérdés felmerül, nem árt tisztában lenni a kandallóépítés szabályaival, az alkalmazott anyagokkal, technológiával, és először is érdemes tisztázni, hogy milyen fűtési igénye van a lakásunknak.

 

A kandalló építés szabályai

 

A kandalló építés szabályai kapcsolódnak a kéményekkel kapcsolatos előírásokhoz, amelyek az MSZ 845-ös számú magyar szabványban találhatók. A szabvány publikus, mindenki számára elérhető, annál is inkább, mivel előírásait kötelező betartani. Kandallót elvileg csak olyan szakember építhet, aki rendelkezik kandallóépítő engedéllyel, munkájáról kivitelezői nyilatkozatot és számlát ad.

 

Ne kísérletezzünk saját kandallónkon, hanem vegyük inkább igénybe tapasztalt szakember segítségét!

 

A kandalló építés menete lépésről lépésre

 

A kandalló építéséhez nem használható bármilyen építőanyag. Figyeljünk, hogy mindenképpen tűzálló anyagokat használjunk. Nem ajánljuk az ytong és tűzgátló gipszkarton használatát.

 

1. Kandalló tervezés

A helyszíni felmérést követő kandalló tervezés feltételezi, hogy a tervező (ha minket választ, akkor a kivitelező is) tisztában van a ház fűtéstechnikai szempontjaival is. Többek között nem mindegy a kandalló elhelyezése, a teljesítménye, a választott fűtéstechnikai megoldás.

 

A tervezés során arra törekszünk, hogy a műszaki paramétereknek megfelelő kandalló tűztérbetétre olyan burkolat kerüljön, amely összhangban áll lakása enteriőrjével. A lakás alapterületéhez és szobabeosztásához illeszkedő teljesítményű tipust kell kiválasztani.

 

Igény szerint ventilációs vagy gravitációs légfűtéses hálózattal akár több helység levegőjét is fel lehet fűteni. A kandallóhoz megfelelő átmérőjű és magasságú kémény szükséges, ezt is mindenféleképpen méreteztetni kell, ill. előzetes szakvéleményt kell kérni.

 

2. A kandalló építése

 

A kandalló építése a tűztérbetét, a füstcsövek és az egyéb kiegészítő anyagok kiszállításával veszi kezdetét.

 

A kandalló alapjának megfelelő teherbírásúnak kell lennie, ezt szükség esetén statikussal ellenőriztetni kell. Ha felépítettük a kandalló alapját, akkor erre ráhelyezzük a tűzteret, és füstcsövekkel összekötjük a kémény nyílásával, amelyet le is szigetelünk.

 

Ebben a fázisban érdemes próbafűtést végezni, főleg a vízteres kandallóbetéteknél érdemes erre figyelni. Körbemérjük az eddig felépített szerkezetet, és ha szén-monoxid szivárgást, vagy a gépészeti kötési problémát észlelünk – javítsuk a problémát.

 

Ha rendszerünk jól működik, haladhatunk tovább. Ha mindezekkel megvagyunk következhet a kandalló külső képének kialakítása a megrendelő igényei alapján.

 

 

3. A kandalló burkolása, díszítése

 

A kandalló körbeburkolása során a vakolat vagy a tégla színének illeszkednie kell a lakás hangulatához. A díszítő elemek készülhetnek pl. mészkőből, márványból vagy gránitból, rusztikus, modern vagy minimalista stílusban, a megrendelő egyéni ízlése szerint.

 

Kandalló építési anyagok

 

A kandalló burkolat egyik legfontosabb kérdése az anyagok kiválasztása. A kandallóban elégetett anyagoktól függően (pl. tűzifa, pellet) a kandalló tűzterének közvetlen közelében több 100 Celsius fokos hőmérséklet uralkodik.

 

Műszaki paramétereikből adódóan elfogadott kandalló építő anyagok például:

 

  • samott tégla
  • kályha csempe
  • tégla
  • vermikulit /Grenaisol/
  • hőtároló lapok

 

Fontos, hogy a kiválasztott anyagok (téglák, ragasztó, burkolóanyagok) hőtágulási tényezője jó közelítéssel megegyezzen, ezzel biztosítható, hogy nem repedjen meg a burkolat.

 

Mi nem csupán kandallót értékesítünk, hanem segítünk Önnek a megfelelő tűztér kiválasztásában is, ugyanis nem mindegy, hogy fűtési igényének megfelelően légfűtéses, hőtárolós vagy vízteres kandallót vásárol.

 

Kandalló építés hőtároló anyagokból

 

A kandalló megtervezése és a megfelelő tűztérbetét kiválasztása után kiválasztjuk a megfelelő anyagokat a burkolat építéséhez. Mint mindenhol ezen a területen is jönnek új anyagok, ilyen pl. a hőtároló lap. Ennek használatával elnyújthatjuk a kandalló hőleadását.

 

Kandalló építés Ytongból, tűzálló kartonból?

 

Ha a kandallót nem megfelelő anyagokból, például Ytongból vagy gipszkartonból építjük meg, akkor azok rövid idő alatt károsodni fognak, és a kandalló tartós használata mellett néhány éven belül látható repedések keletkeznek. Az Ytong szintén nagyon jó hőszigetelő, csak nem abban a hőmérséklet tartományban, ahol egy kandallóbetét dolgozik. Szerves kötőanyagokat tartalmaz, melyek elpárolognak amikor a hőmérséklet magasabb, mint 52 °C.

 

A tűzálló gipszkarton sem megfelelő kandalló körbeépítésére, / itt sokan tévedésben is vannak ugyanis nem tűzálló hanem tűzgátló gipszkartonról beszélünk / ugyanis a hőálló gipszkartont nem tartós igénybevételre tervezték, hanem arra, hogy rövid ideig legyen képes elviselni magasabb hőmérsékletet.

 

A tűzgátló gipszkarton tehát korlátozott ideig meggátolja a tűz terjedését, de csak 1 alkalommal! 100°C felett veszít nedvesség tartalmából és deformálódik, porlad.

 

A szigetelő ásványgyapot anyagok (üveggyapot, kőzetgyapot) olyan kötőanyagokat tartalmaznak, melyek a hő hatására kellemetlen szagokat bocsátanak ki, illetve a rostok bekerülnek a légtérbe még akkor is, ha alumínium fóliával borítottak.

 

Kandalló építése házilag

 

Kandalló házilagos építését azért nem javasoljuk, mert ha nem megfelelő anyagokat építünk be, vagy rossz technológiát választunk, akkor a hiba kijavítása sokkal többe kerül és sokkal tovább tart, mintha valaki elsőre jól építette volna meg a kandallónkat. Ne feledje, hogy a tűztér belsejében több 100 fokos hő alakul ki, ami tűzveszélyes. Balesetvédelmi, illetve biztonsági szempontból is érdemes tapasztalt szakember segítségét kérni.

 

A kandalló tűzterek beépítési útmutatóiban legtöbbször szerepel, hogy a tűztérre csak akkor érvényesíthető a garancia, ha szakember építi be.

 

A kandalló építéshez megfelelő szakembert!

 

Ahhoz, hogy az épület használatbavételi engedélyt kapjon, szükséges kivitelezői nyilatkozat kitöltése is, amit nem kap meg akárki. MCZ kandallók kályhák

 

A megfelelő szakember ismeri a megfelelő tűztereket, és az igényeknek megfelelően segít a választásban. Pontosan tudja, hogy hogyan kell a kandallót felépíteni. Bárki bármit írhat magáról az interneten, az elégedett ügyfelek ajánlása a legjobb ajánlólevél.

 

Ne csupán ár alapján döntsön, mert nem biztos, hogy a legolcsóbb szakembertől kapja a legjobb szolgáltatást. Ha valamit utólag kell kijavítani, akkor az olcsó lesz a drágább.

 

Fontos a sokéves tapasztalat, előny, ha egy szakembernek vagy cégnek van bemutatóterme. Nem árt, ha az illető folyamatosan továbbképzi magát, előadásokat hallgat, így lehet ugyanis folyamatosan lépést tartani a technológia töretlen változásával.

 

Ha a szabadidejében kandallókat építő kéményseprőt vagy tűzoltót szeretné inkább megbízni otthona kandallójának megépítésével, vállalva, hogy esetleg kockáztatja családja biztonságát azért, hogy ezzel megspóroljon néhány 10 ezer Ft-ot, akkor csak tessék!

 

Miért használjunk Grenaisol?

 

Egyszerű és rendkívül gazdaságos megoldás – építő és szigetelő anyag egyben. Minimális helyet igényel a beépítési területen – már 3 cm lapvastagságnál jó szigetelést eredményez. Egészségre nem ártalmas. A Grenaisol kizárólag természetes alapanyagokból készül, a nagyméretű táblát is – 1000 x 610 mm, 800x120mm, 600X1200 mm – könnyű mozgatni és kezelni. Egyszerű vele dolgozni. Könnyű és gyors illesztés, ragasztóval, csavarokkal,vagy tűzőkapoccsal.

 

A Grenaisol nemcsak falszigetelésre alkalmazható, hanem építőlemezként is egy tűztér burkolatának kialakítására, anélkül, hogy külön teherhordó falat, vagy vázszerkezetet kellene építeni. A Grenaisol lap elég erős ahhoz, hogy biztosítsa a szükséges merevségét és tartósságát a kandalló burkolatának és egyúttal kitűnő szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik már 30-50 mm-es lapvastagság alkalmazásával. A hőmérséklet 500 °C-ot is elérhet anélkül, hogy a lap sérülne, vagy károsodna. Vakolat is használható a lapon, könnyen burkolható kerámiával és egyéb kandallóépítésben használatos anyaggal. Ives elemek felhasználásával különleges burkolatot is készíthetünk.

 

Miért válasszon minket?

 

✅ A Zsófi Team Kft. több évtizednyi tapasztalattal rendelkezik a kandalló építés szakmában.

 

✅ Sok elégedett ügyfelünk van Magyarország sok településén, korábbi munkáink alapján is leinformálhatók vagyunk.

 

✅ Komoly szaktudással rendelkezünk a lakások fűtéstechnikai rendszerének tervezésében, optimális szabályozásában.

 

✅ Partnereink révén széles termékválasztékot kínálunk kandallók, kazánok és kályhák tekintetében is.

 

✅ Nagyon korrekt árképzéssel dolgozunk.

 

 

 

 

Kérjen árajánlatot akár most!

 

Professzionális kandalló építés elérhető áron és kitűnő minőségben ügyfeleink elégedettségére!