GYAKORI KÉRDÉSEK

Igények és választások

Szétválogattuk önnek termékeinket egyedi igényre szabva.

Szeretném ha a kandalló a ház egy részét, vagy egy szobát fűtene.
Az ideális választás ebben az esetben egy légfűtő kandalló amely a kisugárzott hővel és a természetes ventilációval fűt. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő terméket értékelni kell a fűtendő terület méretét. és szigetelését.
Több helyiséget szeretnék a kandallóval fűteni és pénzt megtakarítani a hagyományos rendszerekkel szemben.
Ebben az esetben ki kell választani egy terméket, amely képes a meleg levegőt a legtöbb szobába eljuttatni légcsatornával.
Az MCZ Comfort Air rendszer, például, a forró levegőt legfeljebb 8 méterre szállítja el a tűztértől csökkentett átmérőjű levegőcsatornázással (60 vagy 100 mm). A szellőzőnyílásokból több típus áll rendelkezésre, könnyen integrálhatóak a meglévő bútorokhoz, és akár a padlósziten is elhelyezhetőek.
Olyan kandallót szeretnék ami felmelegíti az egész házat rákapcsolva a központifűtés rendszerre, használati melegvíz funkcióval.
Az optimális választás ebben az esetben egy termék, amely magában foglalja a hagyományos fűtési rendszerekhez való csatlakozást és amely lehetővé teszi a melegvíz előállítását a radiátorok felé és a hsználati melegvíz előállítását. A termék kiválasztásánál ebben az esetben nagyon fontos, hogy a teljesítményt jól válasszuk ki. Emeljük ki a hatásfokot és az előnyöket.
A Hydrotherm tűztér, például mindössze 10 perc alatt képes melegvizet előállítani a radiátoroknak, 90%-os vízoldali hőleadással.
A régi kandallómat szeretném felújítani nagyobb átalakítás nélkül.
Az ideális megoldás ebben az esetben egy insert választása, amely könnyen csatlakoztatható akár a meglévő füstcsövekhez is és nem kíván nagyobb struktúrális átalakítást.
Minden nap fűteni akarok a rendszerrel, költséghatékony módon, a rendszer szükség szerint ki-be kapcsoljon a program szerint.
Ebben az esetben, választhatják a pellet kandallót, amellett, hogy esztétikai jellemzői hasonlóak a fatüzelésű kandallókhoz lehetőség van a programozásukra csakúgy mint a gázkazánoknál. A pellet gyakorlati előnyei: nem koszol, könnyen tárolható és sok helyen lehet vásárolni egész évben. A pelletfűtés kényelmes és kicsi a kéményméret igénye (80-140 mm szemben a 200-250 mm-rel).
Minden nap fűteni szeretnék költséghatékony módon, jelentős építési munkálatok nélküli telepítést szeretnék.
A technikai vagy gyakorlati problémákkal szembesülve, a legmegfelelőbb termék a kandalló alternatívájaként lehet a fatüzelésű kályha. A kályha ma már egy igazi dizájn elemmé vált, jelentős teljesítménnyel, a forma és típusválaszték sok lehetőséget biztosít. A fatüzeléses kályháknál az overnight technológia által a kályha hőtároló korongjai eltárolják a hőt és hosszú idő alatt bocsátják ki egyenletesen.
Begyújtott állapotban 4 kg fa eltüzelésével a kályha még 12 óra múltán is 40 celsius fokos.
Minden nap fűteni szeretnék költséghatékony módon, jelentős építési munkálatok nélküli telepítést szeretnék, programozási lehetőséggel, igény szerinti automatikus ki és bekapcsolást.
Ebben az esetben a legjobb választás lehet a pellet kályha, mivel automatikusan működik hosszú ideig egy feltöltéssel. A teljesítmény és a meleglevegő kibocsátása is programozható, és igény szerint beállítható. A pelletes készülékek további előnye, hogy kéménycsőméretük kisebb mint a fatüzelésű kályháké.
Jól szigetelt épületet vagy passzívházat szeretnék fűteni.
Jól szigetelt házak és passzív házak esetében a legmegfelelőbb választás a fatüzeléses kályha az Oyster technológiával, ezek a kályhák teljesen hermetikusan vannak kialakítva így nem szükséges légbeejtő rácsot kialakítani a fűtéshez, a kályha nem használja a lakás levegőjét az égéshez.
Kandallóval szeretnék fűteni ami kis helyet foglal, könnyen kezelhető és akár kémény nélkül is telepíthető.
A gázkandalló ebben az esetben a megfelelő megoldás amikor nincs lehetőség kémény építésére, mert a füstcső közvetlenül a falon is kivezethető (a megfelelő feltételek mellett: másfél méteres emelkedési szakasz után). Előny még a kis kéményigény (150 mm a 200-250 mm helyett), a kis mélység (36 cm), a könnyű kezelés. Nem kell tisztítani és nem kell tüzelőanyag készletet tartani.
Példa a lakás hőigényének kiszámításához.

Az adott termék környezetét ahol működni fog jól vizsgáljuk meg, sok tényezőt kell figyelembe venni, ezért legyünk körültekintőek.
Különösen legyünk tekintettel a következőkre:
A fűtendő terület méretei;
A helyiségek szigetelésének foka;
A lakás felosztása (szobák száma és típusa);
A igényeknek megfelelő hőleadás;
A kémény elhelyezkedése.
Ha bármilyen felmerülő kétsége van, egy szakember által elvégzett egyszerű és gyors ellenőrzéssel könnyen kiválasztható az optimális termék figyelembe véve az összes fontos tényezőt. Felhatalmazott szerelő kereséséhez látogassa meg a www.mczkandallo.hu weboldal kapcsolat menüpontját.

Szituáció:

 • 70 m2-es terület x magasság 2,7 méter = 190 m3 fűtendő terület;
  közepes szigetelés;
 • nyitott nappali zóna + 2 szoba+ fürdőszoba;
 • kívánt átlaghőmérséklet: 20-22°C;
 • a termék együtt lesz használva egy gázkazánnal;
 • légbefúvásos légfűtést szeretnék (nem vízköpenyes) és nem csak a nappalit szeretném fűteni hanem a szobákat is.

A választás:
190 m3 x 35 kcal (szükséges átlag kalóriaérték 1 m3 felfűtéséhez 20-22°C-ra közepesen szigetelt házban) = 6650 kcal = 7,72 kW ez a minimum szükséges teljesítmény, amit átlagosan 15-20% – kal túl kell méretezni.
7,72 kW + 15% = 8,87 kW
A választásnak egy 9 Kw-os termékre kell esnie ami légcsatornázható több helyiség egyidejű fűtéséhez, pl.: bármelyik fatüzeléses kandalló, egyes kályhák, pellet kályhák, pellet kandallók.

Fatüzeléses kandalló

Hova lehet kandallót építeni?
Kandallót szinte bárhova lehet építeni ahol van kémény. A döntő kérdés a kémény elhelyezkedése, mivel a kandalló tűztere és a kémény tengelye között maximum két méter távolság lehet.A kandalló elhelyezhető sík falra, sarokba, vagy akár a szoba közepére állítva, esetleg térelválasztóként.
Hogyan válasszam ki a megfelelő kandalló tűzteret?
A kandalló legfőbb funkcionális része a tűztér betét. Kiválasztása során több dolgot kell figyelembe venni. A legfontosabb a teljesítmény (amennyiben fűtésre is szeretné használni), a megfelelő teljesítmény kiválasztásához a főoldalról navigáljon a tűztér választó menübe, ahol részletes segítséget kap a választáshoz. A következő nyilvánvaló szempont a kandalló tűztér kinézete. Amennyiben sarokba szeretné tenni a kandallót, egyértelműen a prizmás, vagy az oldalüveges kandallók az ideálisak, de lehet síküveges kandallót is sarokban elhelyezni.
Mire jó a feltolható ajtós kandalló, mi az előnye, ha van?
A feltolható ajtós kandalló előnye az, hogy amikor már a tűz nagyjából leégett akár nyitva is lehet használni a kandallót felügyelet mellett. Így hangulatosabb a fűtés. Másik előnye mely funkcionális jellegű, hogy megkönnyíti a fa tűztérbe való berakását és csökkenti a befüstölési hajlamot.
Vízteres vagy légfűtő kandallót válasszak-e?
A vízteres kandallóval közvetlenül rácsatlakozhatunk akár a meglévő központi fűtésrendszerre is, ezért ez a kandalló tűztér típus egyre népszerűbb az utóbbi évtizedben. Az MCZ vízteres kandallók speciális előnye, hogy az előremenő víz hőmérsékletét egy beépített hőérzékelő figyeli, mely megakadályozza a víz túlmelegedését azáltal, hogy ha az előremenő víz eléri a kritikus hőmérsékletet, a mechanikus égési levegő szabályzó zárja az égési levegőt. A vízteres kandalló saját vagy kisegítő rendszere másrészt nyílt vagy zárt rendszerben is kialakítható, alkalmazkodva az egyedi igényekhez és a már meglévő rendszerkiépítéshez is. Alaphelyzetben ha csak a vízteres kandalló fogja fűteni a lakást, a rendszerhez nem kell túl bonyolult kiépítés, tágulási tartály, keringető szivattyú, szűrő, biztonsági szelep. Amennyiben komolyabb rendszert szeretnénk ajánlott puffertárolót is beépíteni, ezzel megoldható a melegvíz ellátás is egyszerűen, és a kandalló működése kiegyensúlyozottabbá válik azáltal, hogy kevesebbet kell figyelni a működésére. A kandalló által termelt meleg víz akkor is eltárolódik amikor egyébként a puffertároló nélküli rendszer már nem kérne meleg vizet az ebben az esetben relatíve kis keringő vízmennyiség miatt.

A légfűtő kandallónak kétféle típusa van alapvetően. A hagyományos megoldás a konvekciós fűtés. Ez abban a helyzetben ideális ha a lakás egy részét akarjuk csak fűteni (tehát nem főfűtés céljára szolgál a kandalló), azért mert a ventilátoros befúvás nélkül a kandalló melege nem könnyen jut el más helyiségekbe melyek le vannak választva a kandalló telepítés helyiségétől, ez akkor is igaz, ha a szobák között folyosó van és ebben az esetben hiába vannak összenyitva a szobák, mert a nagy távolság miatt a meleg levegő nem jut el a távoli szobába. A meleg levegő gravitációs áramlása akkor sem feltétlenül elég a teljesen egyenletes meleg levegő eloszláshoz a lakásban, ha a pl.: két egymás mellett lévő szobával van dolgunk és a szobákat kisméretű nyitott nyílászáró köti össze, ebben az esetben is már jelentősen korlátozott a meleg levegő áramlás. Ezt a helyzetet az elválasztó falban elhelyezett plusz szellőzőrácsokkal tudjuk javítani.

A fentiekben leírt felmerülő problémákra, könnyű megoldást kínál a kandalló ventilátor alkalmazása, mellyel akár 8 méter távolságba is le lehet vezetni a meleg levegőt. Ennél az úgynevezett légcsatornás kialakításnál a kandalló tűzteren lévő konvekciós burkolat csatlakozóiról indítjuk a meleg levegőt szállító csöveket, melyekben a levegő mesterséges áramoltatása ventilátorok segítségével történik.

Mekkora kémény szükséges a kandallóhoz?
A kandalló kéményének mérete, egyszerűen meghatározható. mindig akkora kémény belső átmérő kell, mint amekkora a tűztér füsgázelvezető csonjának a mérete.
Olyan oldalüveges kandallót szeretnék aminek egy üvegből van a teljes üvegezése, van önöknek ilyen ?
Igen, a forma oldalüveges kandallók üvegezése egy üvegből van.
Változtatható a weboldalon lévő kandallók mérete?
Mindegyik kandalló kérhető egyedi méretben és szinte bármilyen egyedi anyagösszetétellel.
A weboldalon lévő kandallókba milyen tűzteret lehet kérni?
Az összes kandalló átalakítható szinte bármelyik kandalló betéthez igény szerint, teljesen egyedi kandallók is rendelhetőek.
Hogyan működnek a gázkandallók?
A gázüzemű kandalló működése nagyban hasonlít eg gázkonvektoréhoz, azzal a különbséggel, hogy nagyon valódi kandalló lángképet nyújtanak és távirányíthatóak. Ez a megoldás ideális olyan helyzetekben amikor valódi kandalló látványt akarunk, de nem akarjuk pakolni, hordani a fát.
Mennyit fogyaszt egy kandalló?

A fatüzeléses kandallók fogyasztása fel van tűntetve az egyes termékeknél. Az ott feltűntetett adatok a névleges teljesítmény leadásánál érvényesek, tehát nem kell egész napra szorozni az óránkénti fogyasztást. A reális fogyasztás kikalkulálása mindig szigetelés, hőmérséklet igény, és használat függő. Bárhogyis, a fafűtés a szénfűtés után még mindig a legköltséghatékonyabb fűtési megoldás, amennyiben a kandalló jól van megépítve, kialakítva. Mindig kérjük szakembe segítségét, mert kandalló építés és kandalló építés között hatalmas különbség lehet: minőségben, hatásfokban tartósságban. Egy szakszerűtlen kivitelezés, vagy egy alacsony minőségű, rossz szabályozhatóságú tűztér később akár megis duplázhatja a kandallóval kapcsolatos költségeinket. (nem fűt a kandalló, újra kell építeni, tönkreteszi a falszerkezetet, leég a kandalló, leég a ház, füstmérgezés, stb.) . Mindenképp válasszunk tapasztalt szakembert.

Már van kéményen, de kijön a falsíkból, mit lehet teni ilyen esetben?
A nem falsíkban lévő kéményeknél több megoldás is lehetséges. Építhető álfal a sík kandalló mögötti falrész kialakításához. Megmélyíthető a kandalló burkolata a kéményhez igazítva, vagy egyszerűen csak a kémény elé épül a kandalló és a hátsó része is falazva van.
Mikor szükséges külső levegőbevezetés?
A külső levegőbevezetés abban az esetben szükséges ha új ház épül, vagy jól szigetelt a ház, de más esetben is ajánlott. Mindig jobb ha a kandalló nem a lakásból szívja az égéshez szükséges kb 4lm3/óra/fa kg levegőt. A külső levegő bevezetést közvetlenül a kandalló betétre, kályhára lehet kötni és általában 8-10 cm átmérőjű csővel történik a kandallóhoz vezetése a kültérből, vagy külsőlevegő ellátással rendelkező szomszédos helyiségből.

Pellet kályha, pellet kandalló

Mi a pellet?
A pellet a fa megmunkálása során visszamaradó vagy direkt erre a célra termesztett növények darálékából a pelletálási eljárás során nagy nyomáson összepréselt tüzelőanyag, más néven „folyékony fa”. Ezzel az eljárással olyan anyagokat használnak fel, melyek az energiatermelésben eddig kihasználatlanok maradtak és minden esetben megújulók, vagyis újra termelhető, visszakerül a természet körforgásába. A lignin gondoskodik arról, hogy az összepréselt faforgács ne essen szét, környezetre, ártalmas adalékanyagokra pedig nincs szükség.
Mire használjuk?
A pelletet a pellet kályha használatakor, illetve a pellet kandalló üzemelése közben égetjük el szabályozott formában. A rendszer lényege az automata működésben rejlik. A fa ebben a formájában adagolható és önállóan begyújtható. Az ilyen „üzemanyaggal” működő készülékek ötvözik a fafűtés előnyeit és a gázos rendszerek magas komfortérzetet. Megfelelő gépészeti környezetben számítógép vezérléssel, heti tárolóval ellátva hosszútávra megoldott a ház fűtése. Akár mobiltelefonnal is vezérelhető.
Mennyibe kerül?
A pellet ára is folyamatosan mozog mint a nemzeti valutánk árfolyama, lévén európai árucikk, de az árát ezen felül még a hazai kereslet-kínálat határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy érdemesebb nyár elején beszerezni a következő adagot, mert a jó minőségű pellet tökéletesen megfelel a következő szezonra is és az ára mérsékeltebb.
Mi a készülék működési elve?
A pellet a készülékben lévő csiga segítségével (amit motor hajt) eljut a tartályból az égéstérbe. A meggyújtás az izzító ellenállás által felhevült levegővel történik. Az égéstermék a füstgázventilátor segítségével távozik a füstcső csatlakozón keresztül. A tüzelőanyag és az égési levegő mennyiségét a központi egység szabályozza, a minél magasabb égési hatásfok és az optimális működés érdekében. Az egész teljesen automatikus, állandó odafigyelést nem igényel, hasonlóan a gázkazánokhoz. Egyes pelletes készülék radiátorokra rákötve a komplett épület fűtését is ellátja. Indirekt tárolóval összekötve a használati meleg víz előállítása is meg van oldva, napkollektoros rendszerrel kombinálva pedig nyáron is.
Mik a pellet kályha számos előnyei?
 • Hőmérséklet- és időmérő-ellenőrzés
 • Automatikus gyújtás (a távoli gyújtás lehetősége is fennáll)
 • Magas hatékonyság (<90%)
 • Fejlett technológia
 • Környezetbarát
A pelletkályhának a típusától függ-e a pellet fogyasztása?
A jó minőségű általában magasabb árfekvésű pelletkályhák magas hatásfokának (90% felett) köszönhetően sokkal kevesebb tüzelőanyagot fogyasztanak.
Mi az MCZ Active System, mivel tud többet, mint egy hagyományos pellet kályha?
Az MCZ Active System kifejezés a folyamatos égés szabályzást, az intelligens visszacsatolást jelenti a készülék átjárhatóságát illetően. Folyamatosan figyeli az égőcsésze telítettségét, a pellet változását, a kéményben uralkodó nyomásviszonyokat és ezek függvényében beavatkozik a füstgázventilátor által szállított füstgáz optimális szinten tartására.
Pellet és pellet között van-e fűtőértékbeli különbség?
Természetesen van mivel az alapanyag fizikai jellemzői adottak és sokszor a gyártók keveréket alkalmaznak változik a fűtőérték és a hamutartalom is. Törekedni kell a DIN+ minősítésű pellet beszerzésére, mert csak ebben az esetben garantált a gondmentes üzemeltetés.
Mennyi pelletet éget el egy kandalló naponta?

A készülék teljesítményétől függ, de átlagosan 0,6-2kg/h vízteres esetén esetleg több is lehet.

Folyamatos égés során ha a készülék napi 8-13 órán át fűt, akkor napi szinten 10-25kg fapellet fogyhat el.

Továbbá egyéb tényezőtől is függ a pellet fogyasztás:

 • befűtendő terület nagyságától (belmagasság);
 • a falak hőszigetelésétől;
 • a külső hőmérséklettől;
 • pellet minőségétől;
 • magyarországi éghajlati viszonyoktól;
 • a használó személy hőigényétől!
Mennyi pellettel kell számolni egy idény kifűthetőségéhez?
Átlagos 90 m2 jól szigetelt lakásban 1-1,5 tonna/szezon. (tapasztalat alapján!)
Mi történik áramkimaradás esetén?
Áramszünet esetén a készülék leáll, és a tűz kialszik. A következő beprogramozott időpontban újra indul automatikusan.
Milyen gyakorisággal kell tisztítani a pelletkályhát?
Kiváló minőségű pellet esetén maximum 0,5% hamuképződéssel jár. Pelletkályhát 1-3 naponta kell feltölteni, és heti 1 alkalommal tisztítani.
Mi történik abban az esetben ha nem szabványos tüzelőanyagot használunk?
Nem megfelelő, rossz minőségű pellet vásárlása esetén gyakrabban kell a tisztítani. Salaklerakódás a tüzelőberendezésben üzemzavarokat eredményezhet, a készülék hatásfokát, élettartalmát kockáztatná.
error: Content is protected !!