A vízteres kandalló működése

A fűtés vízteres kandallóval egyre inkább terjed Magyarországon. A vízteres kandalló ötvözi a kandalló és a kazán tulajdonságait. A kandalló melegít egy hagyományos kandalló módján is, plusz a központi fűtési rendszerre csatlakoztatva elláthatja az egész házat is a fűtéshez szükséges meleg vízzel, illetve segítheti a fűtőkazán munkáját.

A kandalló vízterének köszönhető, hogy az előállított hőmennyiséget a fűtési rendszerben keringő víz melegítésére is felhasználhatja. A vízteres kandallóban egy hőcserélő található, amelyben a fa vagy a pellet elégetése meleg vizet állít elő a kandalló vízterében, a felmelegített vizet csővezetéken keresztül szállítjuk a fűtési rendszer radiátoraihoz, illetve padlófűtéséhez. Ha csak padlófűtésünk van, akkor ehhez nem ajánljuk vízteres kandalló alkalmazását. Az előállított meleg víz akár használati melegvízként is használható, azaz felhasználhatjuk tisztálkodáshoz vagy mosogatáshoz is.

A vízteres kandalló előnyei:

  • nem csak ott képes meleget szolgáltatni, ahol a kandalló van, hanem csöveken keresztül azt onnan elszállítva más helyiségeket is fűthetünk vele
  • további előny, hogy olyan helyeken is gondoskodhatunk központi fűtésről, ahol nincs kiépített gázvezeték rendszer
  • a vízteres kandallót kiegészítve puffertartállyal a meleg vizet tárolhatjuk is, és hosszabb idő alatt is fel lehet használni
  • a vízteres kandallót kiegészíthetjük napkollektoros fűtéssel, ami szintén környezetbarát megoldás, és növelheti a meglévő rendszer hatékony működését

Vízteres kandalló bekötése radiátorra

Kandalló radiátorral csatlakoztatásához többnyire az alábbi alkatrészekre, rendszerelemekre van szükség:

  • szivattyúk
  • tágulási tartály
  • hőcserélő
  • vezérlő elemek, termosztát
  • biztonsági szelep
  • erősen ajánlott megfelelő méretű puffertartály használata

A kandalló működéséhez természetesen szükség van megfelelően méretezett kéményre is.

Nyílt és zárt fűtési rendszerek

A nyitott és zárt rendszerű vízteres kandalló rendszerek között alapvető különbség, hogy a nyitott rendszerű hálózatok nincsenek nyomás alatt, a rendszer legfelső pontján nyitott tágulási tartály található. Ezzel ellentétben a zárt rendszerek nyomás alatt vannak, az elosztóhálózat zárt tágulási tartállyal van felszerelve.

Vízteres kandalló radiátorral

A fűtési rendszer tervezéséhez szükség van arra, hogy kiszámítsuk a fűtendő családi ház vagy lakás hőszükségletét. Ez a kiinduló érték határozza meg a vízteres kandalló névleges teljesítményét. Gyakorlott szakember becsléssel jó közelítéssel meg tudja határozni a hőszükségletet, a jobb eredmény érdekében hőtechnikai számításokat is lehet végezni.

A vízteres kandallóban a fűtővizet keringtetni kell, ugyanis ha a víz felforr a kandallóbetétben, akkor kárt okozhat a készülékben. Áramszünet esetére ezért ajánlott esetleg olyan szünetmentes tápegység rendszerbe építése, amely áramszünet esetén megvédi a kandallót a károsodástól.

Ha nincs a rendszerben szünetmentes tápegység, vagy akár szivattyú meghibásodás esetére a kandallóhoz kioldó szelepet szerelünk, ez biztosítja a meleg víz csatornahálózatba továbbítását, és a helyére hideg víz áramlik, ami lehűti a kandallót.

Ugyancsak fontos biztonsági elem a tágulási tartály. A melegedő víz tágul, és tágulási tartály hiányában szétnyomhatná a rendszerben lévő hőleadókat, valamint a vezetékrendszert.

MCZ vízteres kandallóbetét

Az általunk forgalmazott és beépített MCZ kandallóbetét előnye, hogy az előremenő víz hőmérsékletet egy érzékelő figyeli és szabályozza.

Van olyan kandallóbetétünk, amely egy hagyományos fűtési rendszerhez hasonlóan mintegy 10 perc alatt képes felfűteni a radiátorokat.

Vízteres kandalló 5 radiátorral

vízteres kandalló

Valamiért gyakrabban szokták keresni az 5 radiátorral összekapcsolt vízteres kandallót. Semmi akadálya, épületgépészeti szempontból felmérjük a fűtendő lakást, és meghatározzuk a rendszer ellátásához szükséges teljesítményű (kW) kandallóbetétet és a rendszer egyéb elemeit. A kalkuláció alapján néhány napon belül elküldjük árajánlatunkat.

A vízteres kandalló biztonságosan üzemeltethető, és kifejezetten ajánljuk azoknak, akiknél nincs még bekötve a földgáz, ennél ugyanis a vízteres kandalló olcsóbb megoldás lehet.

Ha meglévő kandallót kell vízteresre alakítani, az is megoldható: klasszikus kandalló és a központi fűtés utólag is összekapcsolható. A munka bontást igényel és elképzelhető, hogy a kandalló burkolatát is ki kell cserélni vagy át kell alakítani.

Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a kandallóban elégetett tüzelőanyag jó minőségű, lehetőleg száraz tüzelő legyen. Tűzifa esetén minél régebbi, alacsony nedvességtartalmú tölgy, bükk vagy gyertyán kifejezetten jó hatásfokú tüzelő. Ezen kívül még a pelletet javasoljuk.

Vízteres kandalló gyakori kérdések

Mit jelent a vízteres kandalló?

A vízteres kandalló azt jelenti, hogy a kandallónk nem csak abban a helyiségben fűt, ahová telepítettük, hanem egy ún. víztéren keresztül hagyományos vízvezetékekkel eljuttathatjuk a meleg vizet fűtéshez vagy mosakodáshoz a lakás távolabbi pontjaiba is.

Vízteres kandalló bekötési rajza

A vízteres kandalló bekötése függ a lakás beosztásától (szobák elhelyezkedése, szintek száma, szigetelés) és a hőigénytől. Az alábbi ábra egy egyszerűsített sematikus rajzon szemlélteti a rendszerelemek bekötését.
vízteres kandalló bekötési rajza

Vízteres kandallóbetét beépítése hogyan történik?

A vízteres kandallóbetét a fentebb ismertetett módon illeszthető a meglévő központi fűtéshez. Tökéletesen kiegészíti az esetleg meglévő gázfűtést. Megfelelő szabályozással a gázkazán csak akkor kapcsol be, ha a kandallóban már leégett a tűz. A keringető szivattyúk által a padlófűtésbe elvitt meleg víz akkor is képes még meleget adni a lakásban, amikor a kandalló már kihűlt.

Felső hőcserélős vízteres kandalló előnye

Ennél a megoldásnál amellett, hogy a tűztér könnyebben karbantartható, nincs kátránylerakódás a tűztérben, tisztább marad a tűztér belseje és a kandallóüveg, és biztonságosabb, ugyanis bizonyos modellek plusz energiát adva, hatékonyan égetik el a füstgáz olyan összetevőit, amelyek eltávoznának a kéményen keresztül, lerakódó rétegeket képezve ott.

Keressen minket részletes tervhez az Ön lakásának paramétereit figyelembe véve!

error: Content is protected !!