Pellet kályha

Függetlenül attól, hogy beépíthető vagy szabadon álló pellet kályhában gondolkodik, olvassa el útmutatónkat arról, hogy hogyan működnek, mennyire költséghatékonyak, és melyik a legmegfelelőbb az Ön igényeihez.

A már létező kandallóba illeszkedő betétek, szabadon álló pellet kályhák egyre népszerűbb megoldást nyújtanak. Úgy néznek ki, mint a hagyományos kandallók. Működésük azonban egy modern technikai megoldás.

Megéri pellet kályhát venni?

pellet kályhaIgen, a pellet nagyszerűsége az adagolhatóságában rejlik. Nem kell a tűzre tenni, mert ezt egy csigás adagoló rendszer helyettünk megteszi, méghozzá mérnöki pontossággal. A másik nagy előnye a tüzelőanyag meggyújtásában van. Egy speciális ceruzányi méretű fémrudacska felizzik, és ráfújja a forró levegőt a pelletre, ami ettől és a szabályozott levegő (füstgáz) áramlástól „önként” begyullad. Elégetésekor nagyon kevés hamu keletkezik.

Csak a pellettartályt kell feltölteni, beállítani a termosztátot, hátradőlni és élvezni a kályha hangulatát. Egy mechanikus adagolócsiga tölti be a pelletet egy égőcsészébe ahol olyan magas hőmérsékleten ég el, hogy nagyon kevés hamu keletkezzen.

Az otthon méretétől és elrendezésétől függően egy pellet kályha kiegészítheti a jelenlegi fűtési rendszert, vagy kizárólagos fűtőalkalmatosságként is használható. A pellet kályhák különféle kivitelűek lehetnek, hogy illeszkedjenek a lakás stílusához.

Mennyibe kerülnek a pellet kályhák?

A nálunk jelenleg elérhető pellet kályhák 573 ezer és 1 millió 930 ezer Ft között mozognak. (Ez az információ csak tájékoztató jellegű adat, és nem minősül ajánlattételnek, fenntartjuk az árváltoztatás jogát.)

Mennyi takarítást igényelnek a pellet kályhák?

A pelletkályhák egy régebbi típusú fatüzelésű kályha vagy kandalló által létrehozott hamu töredékét termelik, így a takarítás is sokkal ritkábban szükséges. Napi használat esetén hetente egyszer (kazánok esetében akár havonta) elég kiüríteni a hamutartályt. Nem utolsósorban kényelmes, mert nem kell fát vágnunk, takarításhoz pedig elég egy hamuporszívó.

Pelletes kályhák működése

A begyújtás egy gomb megnyomásával indítható el, vagy akár külső termosztáttal, időzítővel akár mobiltelefonon küldött SMS-sel, vagy a legújabb ingyenes alkalmazás segítségével. Ekkor a csiga elkezdi megtölteni az égetőcsészét, majd kb. 4 perc múlva begyullad. Leállításkor pedig megvárja, amíg az összes anyag elég a csészében, és csak utána áll le a füstgázventilátor, hogy a következő indulásra tiszta maradjon az égőtér. Létezik sima levegős, légcsatornázható és központi fűtéses típus is. A teljesítmény általában 6-24 kW közötti, tehát családi házak fűtésére kiválóan alkalmasak. A kazánok 15kW-tól 35 kW teljesítményig is kaphatóak ipari kivitelben is.

A pellet égőtérbe táplálása automatikusan történik a tárolótartályból, és nem igényel folyamatos felügyeletet.pellet kályha működése

 1. Pellet tartály
 2. Konvekciós ventilátor
 3. Adagolócsiga
 4. Hamugyűjtő/hamu tartály
 5. Automata izzító gyertya
 6. Hőcserélő csövek
 7. Égőtér

Sok ember úgy gondolja, hogy a pelletkályha a jövő útja, és lassan felváltja a hagyományos kályhákat, mivel egyesíti magában a hagyományos fahőt az automatizálással és a kényelemmel. A háztartási fűtéshez használt pellet főleg fűrészporból és faforgácsból készül, amelyeket automatikusan az égőcsészébe juttat, így a fűtőanyagot csak naponta egyszer, vagy akár még ritkábban kell a kályhába tölteni. A pellet kályhák kiválóan képesek hőt szolgáltatni a nap 24 órájában, és lehetővé teszik, hogy az otthonok drasztikusan minimalizálják vagy kiküszöböljék fosszilis (szén, gáz, olaj) tüzelésű kazánjaik használatát.

Ezenkívül a pellet kályhák lényegesen tisztábbak, mint gyakorlatilag bármilyen fatüzelésű kályha, és jelentős előrelépést jelentettek a hatékonyság és a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén. A levegőminőség szempontjából a pellet kályhák sokkal jobbak, mint a fatüzelésű kályhák, mivel 95% hatásfokkal működnek, és a tulajdonosok az elektronikának köszönhetően nem tudják helytelenül működtetni őket, mint sok más kályhát.

A pellet kályha és fő versenytársa, a régi, hagyományos fatüzelésű kályha között a legnagyobb különbség az, hogy a pellet kályha belsejében egy elektronika található, hogy a használójának igazából csak a kívánt hőmérsékletet kelljen megadnia, ettől kezdve a készülék már pontosan tudja a dolgát.

A legfontosabb különbségek. a pellet- és a fafűtés összehasonlítása:

Fűtés hatékonysága

 • Pellet: a fűtőanyag 90-95%-a hőenergiává alakul otthonában.
 • Fa: 30% és 80% között (a csúcsminőség az 1990 után gyártott EPA-tanúsítással rendelkező kályhák).

Karbantartás

 • Pellet: a kiváló minőségű pellet akár heti egyre csökkenti a hamugyűjtő tisztítását. Hetente megtisztítja az égőteret az égési maradék és az el nem égett pellet eltávolítása céljából. Tisztítsa meg és ellenőrizze a füstcső rendszert, kéményt a fűtési szezon kezdetén.
 • Fa: a hamut naponta kell eltávolítani a kazánból vagy a kályhából. Tisztítsa meg a kéményt, ellenőrizze a kályhát és az ajtótömítést a fűtési szezon kezdetén.

Füstelvezetési lehetőségek

 • Pellet: nagyon kevés füstöt termel; a füstgáz egy ventilátor segítségével jut a kéménybe a kialakított füstcső rendszeren keresztül
 • Fa: itt nincs ventilátor ami segítené a füst gyors áramlását

A fűtőanyag elérhetősége

 • Pellet: 15 kg-os, vagy ún. big-bag kiszerelésben elérhető.
 • Fa: lehet, hogy saját maga gondoskodik a tűzifáról, de ennek megfelelően kell tárolnia is. Ha kereskedőtől vásárol, javasoljuk, hogy köbméterre és ne mázsára vegye. Tökéletesen száraz fát nem lehet vásárolni! Nagyon száraz fát több éves megfelelő tárolással érhet el.

A padló védelme

A pellet kályháknak nem éghető felületen, például kő- vagy kerámialapokon kell elhelyezkedniük, hogy a burkolat ne károsodjon.

A hagyományos kandalló jól néz ki, de rossz hatásfokkal állítja elő a hőt. A láng melegének nagy része, valamint a lakás felmelegített levegőjének egy része közvetlenül a kéményen keresztül távozik. Ez egy pellet kályha vagy pellet tűztér alkalmazásával megakadályozható.

Érdekességek a pellettel kapcsolatban

 • Egyes fogyasztók fapellet kandallókat vásárolnak csak azért, mert pénzt akarnak megtakarítani a lakásuk fűtésekor. Mások a költségmegtakarításon kívül értékelik a pellet fűtőanyag környezetbarát jellegét. A pellet és más bioüzemanyag karbon semleges, megújuló erőforrások, tehát sokkal környezetbarátabb megoldást kínálnak, mint a nem megújítható üzemanyagok, például a fosszilis olaj, szén vagy gáz elégetése.
 • Az erőforrások újrahasznosítása: sokan újrahasznosítják a papírt vagy a műanyagot. De tudta, hogy egy fapellet kandalló használatával is támogatja az újrahasznosítást? A pellet fűtőanyag gyakran gyári melléktermékekből készül. A fapelletet például fűrészpor, faforgács, kéreg, mezőgazdasági növényi hulladék, hulladékpapír és számos más anyag kombinációjával állítják elő.

Gyakori kérdések

Milyen kémény kell pellet kályhához?

Mivel kéménybe kell kötni, ezért a jelenleg érvényben lévő előírásokat kell figyelembe venni. A kémény magasság, illetve a készülék paramétereit figyelembe véve kéményméretezési és légellátási tervet kell készíttetni.

Pellet kályha fogyasztása

A pellet kályha fogyasztása függ az adott kályha hatásfokától, a pellet minőségétől, a szabályozott fűtési rendszer optimalizálásától és a lakás alapterületétől, hőszigetelésétől. A jó minőségű pellet kályhák lényegesen kevesebb tüzelőanyagot fogyasztanak. A pellet kályhák óránkénti fogyasztása akár 0,5 kg-2,7 kg közé eshet a fenti paraméterek alapján.

Pellet égő fogyasztása

Egy 30 kW-os pellet égő felfűtéskor kb. 5 kg pelletet fogyaszt el óránként.

Pellet kályha szerelő, szerviz

Biztosítunk pellet szervizt Budapesten és országosan is.

Országosan biztosítjuk a szervizt. Pellet kandalló értékesítés, telepítés és javítás. Vízteres pellet kazánok, gravitációs és légcsatornás pellet kályhák széles választéka, pellet égőfej vezérlés beállítása, teljes körű szerelés és tanácsadás.

Kinek ajánlott a pellet fűtés?

A pellet fűtést mindenkinek ajánljuk akinek fűtenie kell. Új házakba – sőt lakásokba – be sem kell vezetni a gázt, mégis ugyanazt a komfortot nyújtja, mint a kombi gázkészülékek. A régebben épült otthonokba pedig kisebb, általában egynapos átalakítással be lehet telepíteni az alternatív fűtőkészüléket.