Pellet kályha

Függetlenül attól, hogy beépíthető vagy szabadon álló pellet kályhában gondolkodik, olvassa el útmutatónkat arról, hogy hogyan működnek, mennyire költséghatékonyak, és melyik a legmegfelelőbb az Ön igényeihez. A már létező kandallóba illeszkedő betétek, szabadon álló pellet kályhák egyre népszerűbb megoldást nyújtanak. Úgy néznek ki, mint a hagyományos kandallók. Működésük azonban egy modern technikai megoldás.

Megéri pellet kályhát venni?

pellet kályhaIgen, a pellet nagyszerűsége az adagolhatóságában rejlik. Nem kell a tűzre tenni, mert ezt egy csigás adagoló rendszer helyettünk megteszi, méghozzá mérnöki pontossággal. A másik nagy előnye a tüzelőanyag meggyújtásában van. Egy speciális ceruzányi méretű fémrudacska felizzik, és ráfújja a forró levegőt a pelletre, ami ettől és a szabályozott levegő (füstgáz) áramlástól „önként” begyullad. Elégetésekor nagyon kevés hamu keletkezik. Csak a pellettartályt kell feltölteni, beállítani a termosztátot, hátradőlni és élvezni a kályha hangulatát.

Egy mechanikus adagolócsiga tölti be a pelletet egy égőcsészébe ahol olyan magas hőmérsékleten ég el, hogy nagyon kevés hamu keletkezzen. Az otthon méretétől és elrendezésétől függően egy pellet kályha kiegészítheti a jelenlegi fűtési rendszert, vagy kizárólagos fűtőalkalmatosságként is használható. A pellet kályhák különféle kivitelűek lehetnek, hogy illeszkedjenek a lakás stílusához.

Mennyibe kerülnek a pellet kályhák?

A nálunk jelenleg elérhető pellet kályhák 573 ezer és 1 millió 930 ezer Ft között mozognak. (Ez az információ csak tájékoztató jellegű adat, és nem minősül ajánlattételnek, fenntartjuk az árváltoztatás jogát.)

Pellet kályha bekötése

A bekötés az ügyfél lakása és fűtési igényei alapos elemzésének az utolsó szakasza. A pellet kályhát kizárólag szakember szerelheti, hogy biztosítsa a hatályos előírások és a gyártó utasításainak betartását, valamint a megfelelő anyagok használatát. A kályhát életvédelmi okokból házilag nem lehet bekötni, a barkácsolás biztosan nem járható út.

Pellet kályha tisztítása

Mennyi takarítást igényelnek a pellet kályhák?

A pelletkályhák egy régebbi típusú fatüzelésű kályha vagy kandalló által létrehozott hamu töredékét termelik, így a takarítás is sokkal ritkábban szükséges. Napi használat esetén hetente egyszer (kazánok esetében akár havonta) elég kiüríteni a hamutartályt. Nem utolsósorban kényelmes, mert nem kell fát vágnunk, takarításhoz pedig elég egy hamuporszívó.

Hogyan tisztítsam meg a pelletkályha belsejét?

A pelletkályhák a tüzelőanyag elégetése után rendkívül kis mennyiségű hamut termelnek, főleg ha minősített pelletet használ. Emiatt a tűztér tisztítása hihetetlenül egyszerű, amit nagyjából 1-2 naponta el kell végezni. A hamu eltávolításához általában elég egy hagyományos porszívó. Ha nagyobb mennyiségű korom és hamu képződik, akkor az égőcsészét el kell távolítani a helyéről, és az összes lyukat és a rostélyt alaposan meg kell tisztítani.

pellet kályha tisztítása

Hogyan tisztíthatom a kályha üvegét?

Normális esetben (helyesen telepítés esetén) csak kis mennyiségű hamu rakódik le az üvegen, amelyet száraz ecsettel, kefével könnyen el lehet távolítani. Komolyabb szennyeződés esetén használhat óvatosan kandalló üvegtisztítót, amely nem tartalmaz súrolószert. Kis mennyiségben kell használni, és nem szabad a kályha festett részeire vagy a tűzajtó kerámiaszálas tömítésére permetezni, mivel ezek az alkatrészek könnyen megsérülhetnek.

Pellet kályha karbantartása

Évente egyszer, általában a fűtési szezon végén szakképzett technikushoz kell fordulnia az éves karbantartáshoz. Ez sajnos nem törvény által előírt művelet, sok későbbi probléma eennek hiányából adódik. Az évenkenti átvizsgálás, szervizelés magában foglalja a tömítések ellenőrzését, az összes maradék pellet, salakanyag eltávolítását a kályha belső részeiből, valamint a füstkibocsátás és az elektromechanikus alkatrészek ellenőrzését. Az ilyen típusú karbantartáshoz mindig javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az illetékes és arra felhatalmazott MCZ szervizközponttal.

Nagyon fontos évenként a füstelvezető rendszer / kémény ellenőrzése is. Egy pellet kályha tisztítási fázisai az alábbiak:

Tisztítási időköz

Naponta 2-3 naponta 15-20 naponta Évente

Égőcsésze

X      

Hamuláda

  X    

Üveg

  X    

Felső hőcserélő

      X

Alsó hőcserélő

      X

Füstcsövek

      X

Tömítések

      X

Levegőszűrő

    X  

Távirányító elem

      X

Pellet kályha működése

A begyújtás egy gomb megnyomásával indítható el, vagy akár külső termosztáttal, időzítővel akár mobiltelefonon küldött SMS-sel, vagy a legújabb ingyenes alkalmazás segítségével. Ekkor a csiga elkezdi megtölteni az égetőcsészét, majd kb. 4 perc múlva begyullad. Leállításkor pedig megvárja, amíg az összes anyag elég a csészében, és csak utána áll le a füstgázventilátor, hogy a következő indulásra tiszta maradjon az égőtér.

Létezik sima levegős, légcsatornázható és központi fűtéses típus is. A teljesítmény általában 6-24 kW közötti, tehát családi házak fűtésére kiválóan alkalmasak. A kazánok 15kW-tól 35 kW teljesítményig is kaphatóak ipari kivitelben is. A pellet égőtérbe táplálása automatikusan történik a tárolótartályból, és nem igényel folyamatos felügyeletet.pellet kályha működése

 1. Pellet tartály
 2. Konvekciós ventilátor
 3. Adagolócsiga
 4. Hamugyűjtő/hamu tartály
 5. Automata izzító gyertya
 6. Hőcserélő csövek
 7. Égőtér

Sok ember úgy gondolja, hogy a pelletkályha a jövő útja, és lassan felváltja a hagyományos kályhákat, mivel egyesíti magában a hagyományos fahőt az automatizálással és a kényelemmel. A háztartási fűtéshez használt pellet főleg fűrészporból és faforgácsból készül, amelyeket automatikusan az égőcsészébe juttat, így a fűtőanyagot csak naponta egyszer, vagy akár még ritkábban kell a kályhába tölteni.

A pellet kályhák kiválóan képesek hőt szolgáltatni a nap 24 órájában, és lehetővé teszik, hogy az otthonok drasztikusan minimalizálják vagy kiküszöböljék fosszilis (szén, gáz, olaj) tüzelésű kazánjaik használatát. Ezenkívül a pellet kályhák lényegesen tisztábbak, mint gyakorlatilag bármilyen fatüzelésű kályha, és jelentős előrelépést jelentettek a hatékonyság és a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén. A levegőminőség szempontjából a pellet kályhák sokkal jobbak, mint a fatüzelésű kályhák, mivel 95% hatásfokkal működnek, és a tulajdonosok az elektronikának köszönhetően nem tudják helytelenül működtetni őket, mint sok más kályhát.

A pellet kályha és fő versenytársa, a régi, hagyományos fatüzelésű kályha között a legnagyobb különbség az, hogy a pellet kályha belsejében egy elektronika található, hogy a használójának igazából csak a kívánt hőmérsékletet kelljen megadnia, ettől kezdve a készülék már pontosan tudja a dolgát.

A legfontosabb különbségek, a pellet- és a fafűtés összehasonlítása:

Fűtés hatékonysága

 • Pellet: a fűtőanyag 90-95%-a hőenergiává alakul otthonában.
 • Fa: 30% és 80% között (a csúcsminőség az 1990 után gyártott EPA-tanúsítással rendelkező kályhák).

Karbantartás

 • Pellet: a kiváló minőségű pellet akár heti egyre csökkenti a hamugyűjtő tisztítását. Hetente megtisztítja az égőteret az égési maradék és az el nem égett pellet eltávolítása céljából. Tisztítsa meg és ellenőrizze a füstcső rendszert, kéményt a fűtési szezon kezdetén.
 • Fa: a hamut naponta kell eltávolítani a kazánból vagy a kályhából. Tisztítsa meg a kéményt, ellenőrizze a kályhát és az ajtótömítést a fűtési szezon kezdetén.

Füstelvezetési lehetőségek

 • Pellet: nagyon kevés füstöt termel; a füstgáz egy ventilátor segítségével jut a kéménybe a kialakított füstcső rendszeren keresztül
 • Fa: itt nincs ventilátor ami segítené a füst gyors áramlását

A fűtőanyag elérhetősége

 • Pellet: 15 kg-os, vagy ún. big-bag kiszerelésben elérhető.
 • Fa: lehet, hogy saját maga gondoskodik a tűzifáról, de ennek megfelelően kell tárolnia is. Ha kereskedőtől vásárol, javasoljuk, hogy köbméterre és ne mázsára vegye. Tökéletesen száraz fát nem lehet vásárolni! Nagyon száraz fát több éves megfelelő tárolással érhet el.

A padló védelme

A pellet kályháknak nem éghető felületen, például kő- vagy kerámialapokon kell elhelyezkedniük, hogy a burkolat ne károsodjon. A hagyományos kandalló jól néz ki, de rossz hatásfokkal állítja elő a hőt. A láng melegének nagy része, valamint a lakás felmelegített levegőjének egy része közvetlenül a kéményen keresztül távozik. Ez egy pellet kályha vagy pellet tűztér alkalmazásával megakadályozható. Érdekességek a pellettel kapcsolatban

 • Egyes fogyasztók fapellet kandallókat vásárolnak csak azért, mert pénzt akarnak megtakarítani a lakásuk fűtésekor. Mások a költségmegtakarításon kívül értékelik a pellet fűtőanyag környezetbarát jellegét. A pellet és más bioüzemanyag karbon semleges, megújuló erőforrások, tehát sokkal környezetbarátabb megoldást kínálnak, mint a nem megújítható üzemanyagok, például a fosszilis olaj, szén vagy gáz elégetése.
 • Az erőforrások újrahasznosítása: sokan újrahasznosítják a papírt vagy a műanyagot. De tudta, hogy egy fapellet kandalló használatával is támogatja az újrahasznosítást? A pellet fűtőanyag gyakran gyári melléktermékekből készül. A fapelletet például fűrészpor, faforgács, kéreg, mezőgazdasági növényi hulladék, hulladékpapír és számos más anyag kombinációjával állítják elő.

Gyakori kérdések

Összefoglaltuk a pellet kályha gyakori kérdéseket, hogy áttekinhető formában, gyorsan megtalálja a választ a konkrét kérdéseire.

Milyen kémény kell pellet kályhához?

A kémény magasság, illetve a készülék paramétereit figyelembe véve kéményméretezési és légellátási tervet kell készíttetni. Mivel kéménybe kell kötni, ezért a jelenleg érvényben lévő előírásokat kell figyelembe venni.

Pellet kályha fogyasztása

A pellet kályhák óránkénti fogyasztása akár 0,5 kg-2,7 kg közé eshet a fenti paraméterek alapján. A pellet kályha fogyasztása függ az adott kályha hatásfokától, a pellet minőségétől, a szabályozott fűtési rendszer optimalizálásától és a lakás alapterületétől, hőszigetelésétől. A jó minőségű pellet kályhák lényegesen kevesebb tüzelőanyagot fogyasztanak.

Pellet égő fogyasztása

Egy 30 kW-os pellet égő felfűtéskor kb. 5 kg pelletet fogyaszt el óránként.

Pellet kályha szerelő, szerviz

Biztosítunk pellet szervizt Budapesten és országosan is. Országosan biztosítjuk a szervizt. Pellet kandalló értékesítés, telepítés és javítás. Vízteres pellet kazánok, gravitációs és légcsatornás pellet kályhák széles választéka, pellet égőfej vezérlés beállítása, teljes körű szerelés és tanácsadás.

Kinek ajánlott a pellet fűtés?

A pellet fűtést mindenkinek ajánljuk, aki számára nem elérhető a vezetékes gáz, szereti a láng látványát, vagy akár nincs kiépített központi fűtési rendszere. Új házakba – sőt lakásokba – be sem kell vezetni a gázt, mégis ugyanazt a komfortot nyújtja, mint a kombi gázkészülékek. A régebben épült otthonokba pedig kisebb, általában egynapos átalakítással be lehet telepíteni az alternatív fűtőkészüléket.

Lehetséges-e pelletkályha felszerelése füstelvezetés nélkül?

Kizárólag vizszintes fali füstcső kimenettel ellátott pellet kályha telepítése Magyarországon nem lehetséges. Ez olyan berendezést jelentene, amely nem tartja be az európai jogi előírásokat a biztonságra, az energetikai és a környezetbarát jellegre vonatkozóan.

error: Content is protected !!