Pellet fűtés, pellet fűtőanyag

Tapasztalataim szerint a pellethasználók sokszor jogosan félnek a pellet fűtési szezonra való megvásárlásától. De mi ennek az oka? Az ismerőseim azt mondják, hogy többségüknek volt már rossz tapasztalata rossz minőségű pellettel kapcsolatban.

Mi a pellet fűtőanyag és hogyan készül?

pellet fűtőanyagA pellet fűrészporból vagy faforgácsból áll – nagynyomású sajtolással – 4 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm átmérőjű és 10-50 mm hosszú, préselt fa hengerrel. Préseléskor nem alkalmaznak ragasztót.

Különböző anyagok szabadulnak fel a fából a magas nyomás következtében, és az apró fapor-részecskék összetapadnak, így a pellet szemcséi együtt tarthatók. A pelletet abból a célból gyártják, hogy automatizálhatók legyenek a jól ismert pelletégők és pelletkazánok, így folyamatos, egyenletes, elérni kívánt cél-hőmérsékletet érjünk el a házunkban.

A pellet nyersanyaga fás eredetű anyag (faforgács, fűrészpor). A pellet előállításához általában a következő fafajtákat használják: fenyő, bükk, tölgy. A tölgy és bükk pelletet keményfa pelletnek nevezzük. A pellet kitűnő fűtőértékű, ezért széles körben használják ezt a fűtőanyagot. Ez a kalóriaérték az anyag típusától is függ.

Hogyan lehet felismerni a jó minőségű pelletet?

A jó minőségű pellet-granulátumoknak nincs hosszanti repedése és kemény, sima, fényes a felülete. Vízbe merítéskor elsüllyed, és lassan feloldódik anélkül, hogy a víz elszíneződne. Ha összemorzsolja a tenyerében, nem igazán keletkezik por. Ha új helyről vásárol, a pellet vásárlása előtt tanácsos kisebb mennyiségű pelletet venni, égetni és alaposan megvizsgálni a hamut. Kb. fél zsák elégetésekor már láthatjuk, hogy salakosodik-e.

Pellet fűtés

A pellet fűtőanyag automatikusan adagolható pl. egy pelletes fűtőeszközhöz. Ilyen módon egy pellet kályha vagy pellet kazán akár több napon keresztül is kényelmesen üzemeltethető egy pellet adagolóval. Ezzel az automatizált megoldással a használati meleg víz vagy a fűtés folyamatosan biztosítható.

Miért vásároljon pelletet, jobb a pelletfűtés, mint a gázfűtés?

A pelletfűtés előnyei:

 • nem függünk a gázszolgáltatótól
 • ha nincs gázkazán, nem kell gázóra, gázterv, speciális kémény
 • nincs rendelkezésre állási díj
 • előre kalkulálható beszerzési mennyiség (2 kg pellet megfelel kb. 1 m3 gáznak) -> ez alapján akár nagyjából ki is számolható, hogy mennyi pellet kell egy szezonra
 • a pellet ún. karbon semleges energiaforrás, mivel a fa növekedésekor megkötött szén-dioxid megegyezik a pellet égésekor felszabaduló CO2 mennyiségével, ezért összességében nem növeljük az üvegházhatást
 • kedvező áron is lehet beszerezni jó minőségű pelletet

Pellet vásárlásánál a pellet minősítését kell figyelnünk. A komolyabb pelletüzemek sok esetben külső céggel ellenőriztetik a pellet minőségét. Ezeket a méréseket és osztályozást komoly laboratóriumi körülmények között, műszerekkel végzik, ezért hitelesnek tekinthetők.

Meghatározzák például a tesztelt pellet égési hőmérsékletét és az üledékben lévő egyéb anyagok mennyiségét. A tesztek után tanúsítványt állítanak ki az elvégzett vizsgálatokról és azok eredményéről.

Pellet vagy inkább fa?

Tűzifa:

 • időben meg kell vásárolnia, mivel nem használható nyersen, szárítást igényel
 • olcsóbb ha méteres formában veszi
 • fel kell vágni és hasogatni
 • nem biztosít folyamatos hőt, időről időre rakni kell a kazánra
 • sok helyre van szükség a tároláshoz
 • télen, a fűtési idényben drágább, mint a nyáron

Pellet:

 • alkalmas folyamatos fűtéshez
 • kis helyen is elfér
 • kiszerelési formája miatt egyszerűbb, gyorsan fel tudja fűteni a kazánt
 • száraz, azonnali használatra kész

Pellet fűtés kontra gázfűtés

A pellet-fűtőanyag elterjedésének egyik fő akadálya az, hogy Magyarországon sok ember egyáltalán nem hallott még erről a kedvező, praktikus és környezetbarát energiaforrásról, amely Nyugat-Európában kifejezetten gyakori. Tájékoztató jellegű adat: 2000 és 2008 között az európai pelletfogyasztás több mint 10-szeresére nőtt!

A pellet elterjedése Magyarországon is megkezdődött: ma már több tucat pelletüzem működik az országban, és becslések szerint 1200 pelletes fűtőeszköz került üzembe helyezésre 2008 és 2009 során. Egyre több magánszemély, vállalkozás és intézmény váltott, és a földgázt cserélték le a mintegy 35% -kal gazdaságosabb pellet fűtésre.

A hazai piac dinamikus fellendülése az első két évben azt mutatja, hogy a nyugat-európai tendenciák uralkodnak Magyarországon is, így növekszik a pelletkészítő üzemek száma, és egyre több ember lát fantáziát a pelletkészülékek gyártása és értékesítése terén.

Ez fellendít számos kutatási, fejlesztési és innovációs projektet, amelynek végeredménye a prémium termékek teljes skálája lesz, ami maximálisan ki fogja elégíteni valamennyi fogyasztói igényt.

Pellet ár vs gáz ár

Mi a helyzet a pellettel? Ez országszerte szinte minden nagyobb városban elérhető, több üzletben megvásárolható, és például raklapokon is szállítunk országszerte. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy pelletet vásárolhat különböző helyekről, különböző áron, vagy csak árajánlatot kérhet. A gáz ára mindig adott, azon változtatni, alkudozni nem lehet.

Pellet mellett és ellene szóló érvek:

 • Az alapanyagot több helyen meg lehet vásárolni.
 • Különböző minőségű pelletet vásárolhatok.
 • Különböző árakon vásárolhatok.
 • Különböző kiszerelésben vásárolhatom meg.
 • A pelletkereskedők és gyártók között piaci verseny zajlik az ár és a minőség miatt!
 • Saját magam szabályozom a felhasználás mértékét.
 • Környezetbarát, nem kerül több szén-dioxid a légkörbe.
 • A rossz minőségű pellet viszont megkeserítheti az ember életét.

A gázfűtés szempontjai:

 • Fizethetünk havi átalánydíjat.
 • Havi díjat kell fizetni (készenléti üzemmódban) akkor is, ha nem használom.
 • Ki vagyok téve az áremelkedéseknek.
 • Árcsökkentés? Nem szokott megtörténni, eltekintve a rezsicsökkentéstől.
 • A szolgáltatás alapjában véve folyamatos.
 • Nincs verseny, a gáz ára annyi, amennyi minden előnyével és hátrányával!

Pelletfűtés tervezési szempontok

Az otthon melege és hangulata mindannyiunk számára fontos tényező. A lobogó tűz látványa, barátságot és melegséget sugároz, amely által otthon érezheti magát. A legtöbb pelletégető rendszert ezért találták ki és fejlesztették ki a gyártók. A pelletkezelő rendszerek a következők lehetnek.

 • Pellet kazán: ezt általában kazánházba telepítik
 • Pellet kályha: ez már a házban található, így látható az égő tűz.
 • Pellet kandalló: ez beépített eszköz, és nem lehet könnyen áthelyezni máshová.

pellet fűtés tervezéseMindegyik rendszer pellet fűtőanyagra épül, mivel a pellet folyamatosan táplálható, és így a nap 24 órájában fűthető. A pelletkazán az épület zárt helyén van, így a szépségét a lakásban nem élvezheti. A tűzhely és a kandalló szépségét azonban igen. Ha az egész ház fűtésére gondolunk, akkor természetesen a pellet kazán a megfelelő választás. A cirkulációs szivattyúk a radiátorokhoz vezetik a kazán által a pincében vagy kazánházban termelt meleg vizet.

Ha azonban egy szobában vagy nappaliban van szüksége a fűtésre, akkor itt megfontolhatja már a pellet kályhákat és pellet kandallókat. Mindhárom rendszer működéséhez kémény és elektromos áram szükséges. Vannak gyönyörű pellet kályhák és kandallók, amelyek igényes esztétikai megjelenéssel rendelkeznek. Honlapunkon pellet kazánokat, pellet kályhákat, pellet kandallókat kínálunk különféle árkategóriákban minden fűtési rendszerhez.

Univerzális pelletégő

Létezne univerzális pelletégő? Nem hiszem. Az lehetséges, hogy különféle fűtőanyagokat lehet elégetni vele, de egyetlen eszköz sem képes minden típusú üzemanyagot elégetni.

Ilyenkor arra gondolhatunk, hogy az egyetemesnek nyilvánított égő esetleg bármilyen fűtőanyaghoz alkalmazható. Az égőket általában az agri pelletekre, fapelletekre és borsószénre specializálódó gyártók készítik. Egyes gyártók csak fapelletek használatát javasolják, sőt a használati utasításban pontosan meghatározzák, hogy milyen pellet használható egy adott égőben.

Az igazságot a gyártó által kiadott használati útmutató szolgáltatja. Végül is a pelletégő-gyártók pontosan tudják, mit csinálnak, és mi az, amire alkalmas is a készülék. Természetesen azt mondhatjuk, hogy a vezérlés több programot tartalmaz. Ez igaz, de a gyártó pontosan meghatározza, melyik pellet és milyen minőségű pellet égethető el benne. Általában itt fordul elő az első hiba. Olcsóbb pelleteket próbál ki a készülék tulajdonosa, és valamilyen okból a pelletfűtő rendszer már nem működik jól, vagy nem igazán hatékonyan.

Nos, ezért mondom én, hogy valójában nincs olyan, hogy univerzális pelletégő. Másrészről vannak olyan égőfejek, amelyek képesek kezelni a gyengébb pelletet, és vannak olyanok, amelyek csak jó minőségű pelletet tudnak megfelelően elégetni.

Hatékony, automatizált pelletfűtés

A pelletkazán az egyik legjobb, magas hatásfokú fűtési megoldás. Weboldalunkon megtalálhatja a pellettel működő kazánokat, kandallókat, kályhákat.

pellet kazánA pelletkazánnal történő fűtés olyan alternatív fűtési technológia, amely rendkívül kényelmes és gazdaságos. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezeket az eszközöket, mivel megtakarítást lehet elérni velük a gázzal történő fűtéshez képest.

Ezen kazánok előnye, hogy kompromisszumok nélkül bármilyen fűtési rendszerhez csatlakoztathatók és ugyanolyan magas hatékonyságúak. Éppolyan remekül alkalmazhatók az alacsony víztömegű, új rendszerben, mint a több évtizedes fűtési rendszerben. A működés nem csak gazdaságos, hanem rendkívül kényelmes is, mivel ugyanazokkal a vezérlő eszközökkel találkozunk, mint a gázkazánoknál.

A pelletkazánok teljesen automatikusan működtethetők is, tehát csupán azt kell ellenőriznünk, hogy napi raktárunkban megvan-e az elegendő mennyiségű fűtőanyag. A készülék csak akkor kapcsol be, amikor hőigény jelentkezik a lakásban, és nem akkor, amikor begyújtunk.

Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy ezekkel a berendezésekkel gyakorlatilag elérhetjük a gázkazánoknál megszokott kényelmet. A keletkező hamu és salakanyagok mennyisége lényegesen kevesebb, mint a hagyományos fatüzelésű kazánoké, tehát a karbantartásigénye sokkal alacsonyabb.

Ha szaktanácsra van szüksége a lakásában legoptimálisabb fűtőeszköz kiválasztásához és a hatékony fűtési rendszer megtervezéséhez, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!

error: Content is protected !!