A pellet vagy fa dilemma sokszor életvitel és stílus kérdése. Egyrészt vannak olyanok, akik szeretik a fát, akik korán reggel felkelnek, hogy megrakják a kandallót vagy a kályhát. Másrészt vannak olyan emberek, akik inkább a már meggyújtott tüzet és a ház melegét szeretik élvezni, amikor hazatérnek a munkából- akár okostelefonjukról vezérelve. Inkább a kényelmes, modernebb technika vívmányait részesítik előnyben, mint a klasszikus tűzgyújtást.

Ismerje meg a pellet és a tűzifa előnyeit és hátrányait

A pellet és a fa közötti választás az ember életstílusától és beállítottságától, valamint az épület adottságaitól és szerkezeti lehetőségeitől függ. Felsoroljuk, mert véleményünk szerint mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Mindenesetre a választás az Öné!

Tűzifa előnyei a pellethez képest

 • A fa még akkor is olcsóbb mint a pellet, ha a fát már apróra vágva és szárítva vásárolja (azaz feldolgozva kapja), és ára az idők folyamán azért itt is emelekedés figyelhető meg.
 • A fa tűzének fényes és selymes lángja van. Szépségét különösen nagyra értékelhetjük ha széles üvegajtókkal rendelkező fűtőberendezésünk van, mint például a képen látható MCZ kandalló esetében.
 • A fatüzelésű kandallók vagy kályhák akkor is működnek, ha nincs áram.

hagyományos kandalló

Tűzifa hátrányai a pellettel szemben

 • A fatüzelésű kályhákat vagy kandallókat kézzel kell megrakni. Nem lehet be- vagy kikapcsolni őket.
 • A helyiségben elérendő hőmérsékletet nem lehet pontosan szabályozni. Ahhoz, hogy melegebb legyen, növelni kell a fa mennyiségét.
 • A fatüzelésű termékek hatékonysága alacsonyabb, mint a pelletes készülékeké. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű pellet több hőt termel, mint ugyanannyi fa.
 • A fa használata nem olyan tiszta, mint a pelleté, mert nagyobb mennyiségű el nem égett darabok maradnak. Emiatt több fatüzelésű kandallóbetét nem tartozik az EU által elfogadott termékek közé. Fontos azonban emlékeztetni magunkat arra, hogy megfelelő begyújtási módszerekkel tisztább égést érhetünk el.
 • A füstgáz elvezetéséhez szükséges füstcső átmérője nagyobb, mint a pelletes termékek (10 cm és 8 cm a pellet termékek esetén).
 • Ha elsődleges fűtési módja a tűzifa, akkor elég nagy fedett fatárolóra van szüksége ahhoz, hogy fatárolót tudjon kialakítani.

A pellet előnyei a tűzifával szemben

 • A pelletes készülékek adagolócsigával rendelkezik, amely felveszi a pelletet a tartályból, és betölti az égőcsészébe. Az adagoló automatikusan működik, Izzító-gyújtógyertya segítségével automatikusan meggyullad a beállított programnak, vagy a kézi vezérlésnek megfelelően.
 • A pelletes káészülékek teljesen programozhatóak. Automatikusan elérik a kívánt hőmérsékletet a helyiségben, vagy a különböző helyiségekben, ha légcsatornázható vagy vízteres készülékről beszélünk.
 • A pellet elégetése nagyon hatékony: azonos mennyiséggel a pellettel több hőt nyerhetünk ki, mint a fából.
 • A pellettermékek által kibocsátott füstgáz tömege kisebb, kevesebb káros anyagot juttatnak a légtérbe.
 • A pellet praktikus 15 kg-os zsákokban vásárolható meg, és könnyen tárolható.

A pellet hátrányai a fához képest

 • A növekvő kereslet hatására, a fa mint alapanyag drágulása miatt a pellet ára is növekszik.
 • A pelletes készülékek a levegőt automatikusan állítják az égéshez, mivel egy ventilátor fújja a láng kicsit “nyugtalanabb” mint a tűzifánál.

Az MCZ és a Sergio Leoni márkák egyes tipusai azonban hosszabb és keskeny égőcsészével rendelkeznek, amelyek nagyobb és kellemes lángot nyújtanak.

automata pellet kandalló

Szóval pellet vagy fa?

Ezt döntse el ki-ki saját maga, ízlése és életvitele szerint, mert mindkettő mellett lehet nyomós érveket felsorakoztatni. Egy biztos, hogy a pellet sokat fejlődött amióta először elkészítették még a XIX. században. A technológia rendületlen és gyorsuló változása biztosan fog még hozni változásokat, de ezen felül talán a legfontosabb befolyásoló tényező e kérdésben valószínűleg az emberek életvitele és kényelemszeretete lesz.

 

error: Content is protected !!