Mit jelent az ökodizájn?

Az ökődizájn röviden a környezettudatos tervezést és gyártást jelenti, ami a gyakorlatban a környezetünk megóvását eredményezi. Mit is jelent ez a kandallókra és kályhákra vonatkoztatva?ökodizájn

Az EU-ban 2022-től csak „öko-kompatibilis” kályhák és kandallók építhetők

Tagadhatatlan a pellet és a fa környezetbarát jellege. Ezek a megújuló üzemanyagok lényegében semleges hatással vannak a légköri CO2-kibocsátásra, és 95%-kal kevesebb szén-dioxid kibocsátást tesznek lehetővé a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokkal összevetve.

Például gáz vagy dízel üzemanyagok egyenértékű használatához képest figyelembe véve a termesztéshez kapcsolódó kibocsátásokat is maga az üzemanyag feldolgozása és szállítása sokkal kevesebb CO2-kibocsátással jár, ezáltal egyértelműen előmozdítja környezeti erőforrásaink védelmét, okosabb felhasználását, és csökkenti az üvegház hatást.

Ugyanakkor ha a fát vagy a pelletet technológiai szempontból elavult készülékekben égetjük el, akkor befolyásolhatjuk vele a levegő minőségét, különösen a részecskekibocsátás és az el nem égett gázok tekintetében. Az elavult készülékek fokozatos cseréje a legújabb generációs kályhákra, kandallókra és kazánokra drasztikusan csökkentené ezt a hatást.

Ezért vezet be az Európai Unió környezetbarát tervezési kritériumokat a biomassza hőtermelőkre is. A gyártóknak meg kell felelniük ezeknek, és az európai piacon piacra dobott új biomassza-termékek jobb környezeti teljesítményhez és összességében alacsonyabb káros légköri kibocsátáshoz vezetnek.

A környezetbarát tervezésről szóló rendeletek az EU 28 tagállamában és az Európai Gazdasági Térség valamennyi országában a következő időpontokban lépnek hatályba:

 • biomassza-kazánok esetében a környezetbarát tervezésre vonatkozó követelmény 2020. január 1-jétől kezdődik (2015/1189 EU rendelet);
 • a háztartási biomassza-berendezések, azaz a kályhák, kandallók és tűzhelyek esetében az ökodizájnra vonatkozó követelmény 2022. január 1-jén lép hatályba (2015/1185 EU rendelet).

A környezetbarát tervezésről szóló rendeletek témái

Az ökodizájnra vonatkozó fenti 2 EU-rendelet meghatározza azokat a minimális követelményeket, amelyeknek a fűtésre használt, szilárd tüzelőanyaggal működő termékeknek meg kell felelniük az EU piacán való bevezetéshez.

Ezek a követelmények 2 szemponthoz kapcsolódnak, amelyeket környezetvédelmi szempontból fontosnak tartottak:

 • energiahatékonyság;
 • részecskekibocsátás, gáznemű szerves vegyületek, szén-monoxid (CO) és nitrogén-oxidok (NOx).

Az EU rendeletei azonban nem csak az alapvető követelményeket határozzák meg. Mérési és számítási módszereket is meghatároznak, amelyeket európai szinten harmonizálni kell. Megbízhatónak, pontosnak, reprodukálhatónak és fejlett, általánosan elismert mérési módszereken kell alapulniuk.

Az MCZ elkötelezett az ökodizájnnal kapcsolatban

Annak ellenére, hogy a környezetbarát tervezésről szóló rendeletek 2022 előtt nem lépnek hatályba, az MCZ úgy döntött, hogy kályhái és kandallói kialakítását már évek óta úgy gyártja, hogy azok már több éve megfelelnek a tervezett paramétereknek.

Éppen ezért számos modell már meghaladja a környezetbarát tervezésre vonatkozó előírások által a hatékonyság és a kibocsátás tekintetében előírt minimális követelményeket.

ökodizájn a fűtésben

Mit jelent az ökodizájn a fogyasztók számára?

 • Alacsonyabb fogyasztás
 • Több megtakarítás
 • A környezeti erőforrások megkímélése
 • A levegő minőségének védelme

Tekintse át termékeinket, amelyek már most megfelelnek a 2022-ben kötelezően érvénybe lépő előírásoknak!

Ezek a termékek: https://www.mcz.it/en/heating-your-way/ecodesign/

Az „ECO design 2022” címkével ellátott termékek kiváló energiaosztályúak, környezettudatosan tervezett és gyártott termékek a jövőt szem előtt tartó és felelősen gondolkodó ügyfeleink számára!

Ökodizájn gyakori kérdések

Betiltják a fatüzelésű kályhákat?

Nem. Nincsenek javaslatok vagy jogszabályok ennek az ötletnek a támogatására.

Mi az Ecodesign 2022 jogszabály?

A kormány által támogatott, egész Európára kiterjedő program, amelynek célja a kibocsátások csökkentése és a levegő minőségének javítása az Európai Unió területén. Az ökodizájn-előírások új hatékonysági követelményeket fognak meghatározni minden kályha és kandalló esetében. Csak tesztelt és jóváhagyott fűtőberendezéseket lehet értékesíteni és telepíteni az EU-ban 2022 után.

Miben különböznek Ecodesign Ready termékeink a többitől?

Rendkívül hatékonyan és gazdaságosan üzemeltethetők. A hatékonyság a gyakorlatban fűtőanyag-megtakarítást és a levegő minőségének javítását eredményezi! Ökodizájn modelljeink esztétikusak és lenyűgöző kivitelűek, hogy tökéletesen illeszkedjenek otthonához.

Ha most nem ökodizájn címkével ellátott fűtőeszközt vásárolok, vagy van egy meglévő tűzhelyem, akkor ezt ki kell majd cserélnem?

Nem, az új jogszabályok csak a piacon értékesített, új kályhákra vonatkoznak 2022. január 1. után. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnia, megtarthatja jelenlegi berendezését. Ha a jövőben, 2022 után valaha is ki kell cserélnie készülékét, akkor ennek meg kell felelnie az Ökodizájnnak.

Igaz, hogy a fatüzelésű kályhák nagy mértékű károsanyag-kibocsátást okoznak?

Nem, a kályhákat alkotó anyagoknak a károsanyag-kibocsátás csak mintegy 3%-a tulajdonítható.


Az MCZ Kandalló ajánlásai:

 • A kályha telepítése kizárólag szakképzett, engedéllyel rendelkező szakember által javasolt.
 • Fontos a kályha légszabályozóinak helyes és hatékony használata.
 • A minőségi pellet, száraz fa használata fokozza a hatékonyságot és a környezetbarát működést.
 • A kályha és a füstelvezetők/kémények éves karbantartása kiemelt jelentőségű a megbízható működés fenntartásához.

Fűtőanyagra vonatkozó ajánlások

 • Győződjön meg arról, hogy az Ön által használt fa nedvességtartalma alacsonyabb, mint 30% (a leghatékonyabb égéshez 12-15% ajánlott).
 • A nedves fa elégetése felesleges füstkibocsátást, kátránylerakódást okoz a kályhában és a kéményben, és rontja a hőteljesítményt. Általános ajánlásként használjon minőségi keményfát, nem pedig puhafát, mert azok sűrűbb szálszerkezettel rendelkeznek. Kivétel pl. Atmos kazánok esetén a fenyő.
 • Kétszer annyi puhafára lenne szüksége, hogy ugyanannyi hő termelődjön, mint keményfa esetében. Néhány puhafa fajta nagyobb mennyiségű füstöt termel.
 • A keményfák hosszabb ideig égnek, ami azt jelenti, hogy nem kell annyiszor rakni a tűzre. A gyantás (nedves/olajos) fa sokkal több füstöt okoz.

error: Content is protected !!