Ha a „kályha vagy kandalló” kérdésben eldöntöttük, hogy kandallót veszünk, akkor kérdéses, hogy milyen kandalló legyen a lakásban? Felmerülnek olyan kérdések, hogy melyik a legjobb kandalló, hány kW-os kandallót vegyek, elektromos kandallót vegyek vagy fatüzelésűt.

Legjobb kandalló

A „legjobb kandalló” kategória véleményünk szerint nem létezik: minden attól függ ugyanis, hogy mire szeretnénk felhasználni a fűtőberendezésünket. Ahhoz, hogy tudjuk, milyen kandallót válasszunk, értenünk kell a választás alapvető szempontjait. Az ideális kandalló ismérvei:

 1. Biztonságos. Kiemelt jelentőségű a körültekintően megépített, a kéményhez megfelelően illesztett kandalló.
 2. Az Ön lakásához van méretezve. Ha ez a feltétel nem teljesül, vagy kicsi lesz a teljesítménye, visszafüstölhet, vagy lekátrányosodik a rendszere.
 3. Szabályozható és gazdaságos fűtést tesz lehetővé. Jó hatásfokkal fűt, a meleg nem szökik el a kéményen át, a lakás hőigényéhez választott.
 4. Környezetbarát. Egyre fontosabb szempont, lassan csak ilyet lehet építeni az előírások szigorodása miatt. Megfelelően bélelt, külső levegővel működik, hatékonyan égeti el a tüzelőanyagot. Minimális a károsanyag kibocsátás.

SZAKTANÁCSOT KÉREK

Egy szép kandalló lehet látványelem, bútordarab a nappaliban, vagy betöltheti a központi fűtés fontos szerepét. Kandallóval fűthetünk egy helyiséget, vagy választhatunk vízteres kandallót, ez esetben a kandalló a központi fűtés részévé válik. Ugyancsak járható út a légcsatornás kandalló, amikor a kandalló meleg levegőjét ventilátor segítségével egy másik helyiségbe vezetjük Ha tudjuk hogy milyen célra szeretnénk kandallót az alábbi alapvető szempontok segítenek a választásban és a kandalló méretezésében:

 • a lakás alapterülete, a helyiségek száma és beosztása
 • a külső szigetelés tulajdonságai
 • a kandalló kéményének mérete, bélelése, bekötési magassága
 • milyen gyorsan fűtsön fel, és mennyi ideig tartsa a hőt

Ha a fő célunk a hangulatteremtés, a melegség érzete, akkor gondolkodhatunk kandallókályhában, hőtárolós hordozható cserépkályhában, esetleg elektromos kandallóban, amelyek olcsóbb fűtési megoldást jelentenek ahhoz képest, mintha a kandalló a központi fűtés szerves és fontos része lenne.

MCZ kandallók és kályhák

MCZ kandalló kályha

 Hőtárolós kályhák

hőtárolós kályha

Ha sikerült döntenünk, hogy milyen típusú kandalló lenne ideális lakásunk számára, akkor következik a kandalló méretezése.

Hány kilowattos kandallót vegyek?

Tervezők alapos gondossággal számolják ki főleg az új építéseknél mennyi az egész lakás hőszükséglete. Ez alapján érdemes elindulni a tipusok kiválasztásakor. A lakásban uralkodó melegérzet természetesen függ a lakás szigetelésétől, illetve a helyiségek beosztásától is. A konkrét méretezéshez szerencsés egy helyszíni szemlét tartani, vagy a lakás alaprajzát és a ház szigetelésének paramétereit tudni.

A kandalló műszaki adatlapján, típustábláján megtalálható a kandalló teljesítménye, azaz a kW értékben kifejezett hőteljesítmény, amit a készülék le tud adni, legyen szó bármilyen típusú kandallóról. A lakásunkhoz éppen megfelelő teljesítményű kandalló megvásárlása azért fontos, mert

 • Ha túl kis teljesítményű kandallót választunk, nem lesz képes befűteni a lakást.
 • Ha túl nagy teljesítményű kandallót választunk, a kandallót lefojtva kell üzemeltetni, ami kátrány- és koromlerakódásokhoz vezet a kandalló belső falán, illetve a kéménykürtőben.

Kandalló kémény mérete

A kandalló kéménnyel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy méretét hőtechnikai számítással kell meghatározni. Tudnunk kell az égéshez szükséges levegő mennyiségét, ami a kandalló teljesítményétől is függ. A füstgáz-elvezetésen kívül szükség lehet légcsatornán keresztül levegőt juttatni a tűztérbe. Kandalló kémény méretezési szempontok:

 • a kémény magassága
 • a kürtő légellenállása
 • a külső légnyomás

A kémény akkor biztonságos, ha hézagtömör, sima falazatú és kátrány lerakódástól mentes, a füstgáznak ellenáll vegyi szempontból.

Nyitott vagy zárt égésterű kandalló?

A nyitott vagy zárt égéstér fogalma azt jelenti, hogy a kandalló levegőellátása honnan biztosított. A nyílt égésterű kandalló a lakótérből, a lakásból veszi az égéshez szükséges oxigént. Ilyenkor gondoskodnunk kell a levegőutánpótlásáról. Zárt kandallónál a kandallóba megfelelően kiépített levegőcsatornán keresztül, a lakástól szigetelt módon jut a levegő az égéstérbe.

Kandallók fűtőanyagai

 • fa vagy fabrikett tüzelésű kandalló: tűzifával vagy fabrikettel fűtünk feltétlenül bélelt kéményre van szükség amelynek javasolt belső átmérője 15-25 cm, igazodik a kandalló fütcsonkjához, méretezéséhez
 • pellet kandalló: ha pellettel fűtünk akkor is bérelni kell a kéményt, de elegendő egy 8-10 centiméter átmérőjű kémény. Nagy előnye, hogy automatizálható, ritkábban kell utántölteni és kihamuzni.
 • gáz kandalló: ha gázzal fűtünk a kandallóban akkor teljesen gondozásmentes. Nem keletkezik korom és hamu de nélkülöznünk kell a fa égésének pattogó hangját. Hátránya, hogy gázterv, megfelelő kémény és gázóra szükséges.
 • etanolos kandalló: a bioetanol égésű kandalló előnye hogy nem szükséges hozzá kéményt építeni, viszont gondoskodni kell a levegőellátásról
 • elektromos kandalló: az elektromos áram hőhatását használjuk ki, de ez elég alacsony hatásfokú, egyfajta „látványkandalló”

Ha nem biztos abban, hogy milyen kandallót vásároljon, szívesen segítünk a döntésben, keressen minket bizalommal szaktanácsadásért, kivitelezésért. Ha kandalló építésre szánja el magát, vagy a kandalló építésével kapcsolatos szabályok, szempontok érdeklik, olvassa el az erről szóló cikkünket is: kandalló építés szabályai, kandalló építés lépésről lépére.

error: Content is protected !!