A legnagyobb különbség a kályha és a kandalló között az, hogy amíg a kályhát (itt nem cserépkályháról beszélünk) csak beállítjuk a tervezett helyre, illetve bekötjük a megfelelő kéménybe, ez mobil megoldás marad. Ha ugyanis mondjuk elköltözünk, bármikor magunkkal tudjuk vinni.

Ezzel szemben a kandalló olyan építmény, amit a helyszínen való telepítés után körbeburkolunk, és a helyszínen beépítjük, nem lesz mozgatható a későbbiekben.

További különbségek a kályha és a kandalló között

Van még néhány számottevő különbség a két fűtőberendezés között, ezeket ismertetjük az alábbiakban.

Leghatékonyabb kályha

Hatásfok

A modern fatüzelésű kályhák rendkívül hatékonyan működnek, és sok hőt vezetnek a megfelelő méretű fűtendő helyiségbe. A modern kályhák akár 85 %-os hatásfokkal is képesek működni, okos döntést hozva számukra, ha a cél a fűtési számlák csökkentése. Már vannak hőtároló elemekkel felszerelt tipusok is.

A fatüzelésű kandallók – különösen a régebbi nyílt tűzterűek – közel sem olyan jól fűtik az otthont, mint a kályha. A legtöbb hő sajnos eltávozik a kéményen keresztül, így nagy a hővesztesége. Nem akarjuk ugyanakkor azt sugallni, hogy az összes kályha jobb hatásfokú, mint a kandallók.

Környezeti hatások

Bármilyen módon égeti el a fát, bizonyos részecskék felszabadulnak a légkörbe. Ennek mennyisége attól függ, mennyire tökéletes az égés. A fatüzelésű kályhák jobban teljesítenek ezen a területen.

Gazdaságos kályha

A fatüzelésű kandallókat nem tekintik hatékony tüzelőberendezéseknek, de a kályhákhoz hasonlóan „karbonsemlegesek”, vagyis a fák és más növények felszívják az atmoszférába bocsátott szén-dioxidot, így a környezetet nem terheli ilyen módon. Ez más típusú fűtőanyagok (pl. a fosszilis földgáz és olaj nyersanyagok) esetében nem igaz.

Biztonság

A kéménytüzek többségét a füst melléktermékének, vízes fa végeredményének köszönhető kátrány gyulladása okozza, amely felépül a kémény belső falain. A forróbb tüzek csökkentik a kátrány termelését, de a fatüzelésű kandallók általában nem érik el ezt az égési hőmérsékletet. Az éves kéménytisztítás sokkal biztonságosabbá teszi a fatüzelésű kandallót.

Kisméretű fatüzelésű kályha

Mindig rendszeresen kell ellenőrizni és szervizelni a kéményeket.

Fa kandallónál az üvegajtók is nagyon forrók és sérülést okozhatnak. Hőálló kandalló védőrácsot lehet vásárolni, amely megóvja a gyerekeket és a háziállatokat a hő közvetlen hatásaitól, illetve felfogja a kandallóból kipattanó parazsat. Ma már beszerezhetőek dupla üvegezésű kandallók is.

Kényelem

Mind a kandalló, mind a kályha igényel némi munkát a fa előkészítése és a begyújtás területén.

Hőtárolós kályha

Megjelenés

A fatüzelésű kályhák hosszú utat tettek meg az esztétika és a dizájn szempontjából, de a hagyományos szépségű, hangulatos kandallókat nem képesek lekörözni. A fatüzelésű kandallók megjelenésének fokozására kapható sokféle kiegészítő, például a szép burkolatok (kövek, csempék stb.). Ezek képesek egészen megváltoztatni a szoba hangulatát.

Egy új fatüzelésű kályha azonban tervezési szempont is lehet az otthonában. Formák, méretek, színek és kivitelek széles választéka áll a rendelkezésére, hogy tökéletesen illeszkedjen lakása jelenlegi enteriőrjéhez.

Fatüzelésű kandalló vagy kályha mellett dönt? Ha nem biztos benne hogy melyiket választja, forduljon bizalommal hozzánk, hogy szakembereink segíthessenek a döntésben!

Segítséget kérek a fűtőberendezés kiválasztásához

error: Content is protected !!