A legjobb tűzifa kandallóba az, amelyik sokáig ad kellemes meleget, és nem tesz kárt a kandalló és a kémény anyagában sem. Ehhez a tűzifa ideális esetben száraz, kemény fafajta: ideális tűzifa fajták kandallóba a bükk, a tölgy (csertölgy), az akác és a gyertyán.

A puha fafajták elégnek ugyan a kandalló betétjében, de egyrészt sokkal gyorsabban és kevesebb fűtőértéket biztosítva, másrészt több hamut termelnek. A puha tűzifákat elsősorban gyújtósként szoktuk használni.

Melyik a legjobb fa kandallóba

A kandallóba milyen fa kerüljön?

A kandallóba, faelgázosító kazánba vagy kályhába alapvetően ugyanazokat a fafajtákat alkalmazhatjuk. Arra érdemes viszont odafigyelni, hogy egy kandallóba vagy hőtárolós kályhába rövidebb fákat tudunk betenni (a méteres fát lehet pl. harmadolni), egy kazánba akár hosszabb fahasábok is beférnek a nagyobb tűztérnek köszönhetően.

Törekedjünk az alábbi szempontok betartására.

Kandallófa tanácsok

  • Minőségi fafajtákat vásároljunk a kandallóba, maradék zsaluanyagokat, léceket, hulladék fát vagy festett deszkákat ne tegyünk a tűzbe!
  • Igyekezzünk időben beszerezni a tűzifát, hogy legyen elég ideje kiszáradni. Vannak olyan ügyfeleink, akik a tűzifát mindig egy szezonnal hamarabb szerzik be, például nyáron már a következő fűtési szezonra való fát tárolják be.
  • A fát jól szellőző, fedett helyen érdemes tárolni. Ennek egyik oka, hogy a fa így még könnyebben tud száradni, másfelől pedig nem penészesedik és rohad be, mint mondjuk egy zárt térben.

Legjobb tüzifa kandallóba

Miért baj a nedves tűzifa?

  • A nedves fa kalóriértéke alacsonyabb, ezért kevesebb meleget ad a lakásban.
  • A nedves tűzifa több szennyezőanyagot bocsát ki, ezzel károsítja a környezetet.
  • A nedves fa károsítja a fűtőberendezés falát, kandalló esetén a kandallóbetétet.
  • A vizes fa által fokozott károsanyag-kibocsátás kátránylerakódást okoz a füstelvezető rendszerben (füstcső, kémény), és akár el is lehetetlenítheti a fűtést a beszűkülő füstelvezető járatok miatt.

Száraz tűzifának nevezhetjük azt a kivágott, és megfelelő ideig szárított fafajtát, amelynek nedvességtartalma 20% alatt van. A fa nedvességtartalmáról mérőműszerrel is meggyőződhetünk, de a fa megfogásával és megkopogtatásával már sok információt kaphatunk annak szárazságával kapcsolatban.

error: Content is protected !!