Amikor az ember már nagyon várja a tavaszt, szívesen tervezgeti, hogy mit fog csinálni a szabadban, ha beköszönt végre a jó idő. Ideális családi program vagy jó lehetőség az összejövetelre baráti társaságok számára a kerti grillezés.

Kerti grillezés tippek

Mielőtt belemennénk a grillsütő kiválasztásának szempontjaiba, hadd osszunk meg néhány praktikus tanácsot a kerti sütögetéssel kapcsolatban. Ezek mind tapasztalaton alapulnak, és ha nem figyel ezekre, belátja majd, hogy érdemes rájuk odafigyelni.

7 gyors tipp kerti grillezéshez:

 1. tipp: Biztosítson stabil felületet a grillhez.
 2. tipp: Ne grillezzen sátor alatt vagy gyúlékony tárgyak mellett.
 3. Eső, hó esetén fedje le a grillezőt.
 4. Ha minden ideális minél hamarabb szerezzük be az alapanyagokat, hogy legyen időnk bepácolni
 5. Készítsünk jó parazsat- minden ezzel kezdődik
 6. Soha ne szúrjuk a húsba a villát
 7. Maradt még ideje? Tegye hangulatossá a kertet és a környezetet a vendégek fogadására.

kőgrill

Kerti grillezés szabályai

A kerti grillezés remek dolog, hangulatos program, és bárki végezheti. Van azonban néhány alapvető szabály, amelyek betartása biztonsági szempontból fontos, másrészt fokozza az ételek ízletességét. Ezeket az alapvető kerti grillezési szabályokat gyűjtöttük össze az alábbiakban.

 1. Az első szabály, hogy próbáljuk ki a kerti grillt, mielőtt vendégeket várunk! Ha valami nem jól működik, jobb csak saját magunknak leszűrni a tapasztalatot, mintha egy nagyobb társaság előtt kellene esetleg egy kellemetlenebb helyzetben magyarázkodni.
 2. Gyújtson be időben az egyenletes sütés érdekében! Amikor tüzet gyújt, akkor ügyeljen arra, hogy a sütéssel várja meg, amíg a lángok egy kicsit csillapodnak. Ha nagy láng mellett kezd grillezni, a hús külső része megéghet, míg a belseje akár még nyers marad. Zöldségek esetén ez még inkább igaz.
 3. A húsokat pácolja be minél hamarabb! Ahhoz, hogy a pác alaposan átjárja a húsokat, ideális esetben 24-48 órával a tervezett grillezés előtt tanácsos bepácolni a húsokat.
 4. Húsokat – a húsfajtától függően (marha, sertés, csirke) – 1-1,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk fel! Így megfelelően átsül, és a külső kéreg sem lesz égett.
 5. A húsokból csöpögő zsíradékokat fogjuk fel egy csepegtető tálcán! Ügyeljünk arra, hogy a kicsöppenő zsírok lángra lobbanthatják a tüzet.
 6. Sütés közben ne szurkálással ellenőrizzük, hogy átsült-e már a hús! Ha villát szúrunk a húsba, egyrészt kiszáríthatjuk, másrészt kifolyhatnak az értékes zsírok, amelyek oly ízletessé teszik a különféle fatájú húsokat. Ha odafigyelünk a sütés időtartamára, akkor nagyot nem tévedhetünk.
 7. Ha esetleg mégis túlsütünk valamilyen ételt, ne tálaljuk fel! A megszenesedett étel egyrészt nem finom, másrészt akár rákkeltő hatású is lehet.
 8. A zöldségek sokkal hamarabb (néhány perc alatt) megsülnek a kerti grillen, ezért a tűztől távolabb, feljebb helyezzük el őket! A zöldségek egészséges rostokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazhatnak, míg a grillezett gyümölcsök (pl. alma, körte) a desszert egészségesebb formáját testesítik meg.
 9. Grillezés társasház erkélyén: erkélyen kizárólag elektromos grillező engedélyezett. Egyaránt tilos faszénnel, illetve gázpalackról működtetett grillezőt használni!
 10. Amikor befejeztük a grillezést, sütést, oltsuk el a tüzet, és biztonsági okokból egy ideig maradjunk a grillező közelében, hogy ellenőrizhessük, nem gyullad-e meg újra!

A profi grillezéshez kell némi tapasztalat, de a fenti szabályok betartásával már rögtön nagy lépést tettünk efelé.

 

Faszenes kerti grill

A kerti grillezés egyik legjobb eszközei a faszenes grillsütők. A SUNDAY kerti konyhák nem csupán jól felszerelt eszközök a kerti sütögetéshez, hanem a kert méltó díszéül is szolgálhatnak. faszenes kerti grill Termékeink között különféle méretű és kialakítású kerti grillek érhetők el, a részletes információkért kérjük, látogasson el a SUNDAY kerti konyha menüpontba!

kerti kő grill

Itt nemcsak kerti konyhát, hanem kemence betétet, illetve kombinált kerti grill + kemence megoldást is talál a különféle igények kielégítéséhez.

kombinált kerti grill kemence

Milyen kerti grillt vegyek?

Nem vagyok benne biztos, hogy létezik a „legjobb kerti grill” kategória. Minden attól függ ugyanis, hogy pontosan mik az igények. Javasoljuk a prémium kategóriájú, tűzálló anyagokból készült kerti grilleket, amelyek több fokozatban állíthatók, hamutartóval felszereltek, a grillrács rozsdamentes acélból készült. 

A hőmérővel felszerelt kemenceajtón keresztül folyamatosan nyomon követheti a benti hőmérsékletet, így biztos lehet benne, hogy az elkészült grill ízletes, jó minőségű lesz. A kerti grillek fával és faszénnel is fűthetők.

Kőgrill árak

Kültéri grilljeink természetes színű márványgranulátumból készültek. Némelyik típust oldalt tégla dekor borítja. A kő grillező árak megtekinthetők ezen az oldalon: https://mczkandallo.hu/termekkategoria/sunday-kerti-konyha/?filter_modell=kerti-grillezo

 

Gyakori kérdések

Hogyan grillezzünk zöldségeket?

Gyakorlatilag az összes zöldséget lehet grillezni. Ehhez a jól megmosott és megszárított zöldségeket vágjuk közel egyforma méretűre. Ha végeztünk a hús grillezésével, a zöldségeket étkezés előtt grillezzük néhány percig, hogy frissek legyenek. Pácolásukhoz olívaolajat és zöldfűszereket (pl. majoránna, oregánó) érdemes használni, evés előtt szórhatunk rá sót vagy borsot ízlés szerint.

Milyen zöldséget lehet grillezni?

Gyakorlatilag bármilyet. Nagyon finom a burgonya, a paradicsom és a cukkini, a hagyma édeskés ízű, a spárga nagyon egészséges. Ezeket fel is tűzhetjük saslik jelleggel, de rácson is grillezhetjük. Utóbbi esetben csak annyira, hogy a rács nyoma éppenhogy látszódjon, nem kell őket túlsütni.

Hogyan grillezzünk sajtot?

A lágy sajtok kivételével grillezhetünk bármilyen sajtot, jó tapasztalataim vannak a parenyica, cheddar, gomolya, trappista, ementáli sajttal, ínyencek kecskesajtot vagy camembert típusú sajtot előszeretettel használnak grillezéshez. A sajtok többsége zsíradék nélkül, szárazon kiválóan grillezhető, a natúr sajtok pácolhatok a zöldségekhez hasonlóan. Miután grillre tettük őket, fél percig ne nyúljunk a sajthoz, hogy kérgesedni tudjon. Ezután megforgathatjuk őket.

Hogyan grillezzünk tarját?

A tarját csont nélkül javasoljuk grillezni. Ha nincs időnk 1-2 napig pácolni, akkor simán fűszerezhetjük, mivel a tarja zsírban gazdag, ezért nem szárad ki. Klasszikus a fokhagymás-mustáros pác, de klopfolás után bedörzsölhetjük fűszerezett olívával is a hússzeleteket. Fokhagyma mellett javaslom kipróbálni még a rozmaringos, majoránnás, kakukkfüves pácokat is. Sütés közben még kenegethetjük a húst a páccal, oldalanként 5 perc sütés elég szokott lenni.

Hány fokon kell grillezni?

A grillezés javasolt, ideális hőfoka 110–130 °C. Ha ettől alacsonyabb, egy kicsit tovább, ha magasabb, akkor valamivel rövidebb ideig grillezzünk, de lehetőleg ne térjünk el nagyon az ideális hőfoktartománytól!

error: Content is protected !!