A kandalló helyes fűtése, kandalló tüzelési tanácsok, milyen fával fűtsünk kandallóban, hogy kell begyújtani, a kandalló használata helyesen az optimális fűtéshez. Miért nem ég a kandalló rendesen? Ezek mind jogos kérdések, cikkünkben ezekre adunk választ.

Csak száraz fát használjon

A rosszul égő kandallókkal kapcsolatos számos kérdés annak az eredménye lehet, hogy olyan fával fűt, amely nem megfelelő, ezért fontos, hogy csak a célnak megfelelő, száraz tűzifát használjon! Ne használjon:

 • Nedves
 • Zöld
 • Korhadt
 • Penészes
 • Ipari fa, például MDF bútorlap vagy rétegelt lemez
 • Festett vagy kezelt fát
 • Soha ne égessen a kandallóban műanyagot és egyéb háztartási cikkeket, szemetet, kizárólag száraz tűzifát!

A kandalló hatékonyságának és hőteljesítményének maximalizálása érdekében feltétlenül csak maximum 20% nedvességtartalmú fát égessen.

Mérje a tűzifa nedvességét

Fa nedvességmérő műszer segíthet a nedvességtartalom pontos meghatározásában, mert leolvashatjuk róla a fa nedvességtartalmát. Érdemes több mérést végezni, és olyan fát használni, amelynek nedvességtartalma 20% vagy alacsonyabb, mivel ez a fa sokkal jobban meggyullad és jobban ég, mint az ennél magasabb nedvességtartalmú fa. A fa egyre nehezebben égethető el a kandallóban, ha a nedvességtartalom 20% fölé emelkedik. A fa kivágásának évszakától függően a fa nedvességtartalma 30% feletti lehet, egészen 100%-ig, ami azt jelenti, hogy a fát ki kell szárítani, mielőtt tűzifának lehetne használni.

Szárítsa meg a fát

Ha saját fatárolót épít, akkor gondoskodnia kell arról, hogy a lehető legjobb szellőzést biztosítsa a fa száradásához.

 • Attól függően, hogy az évnek melyik szakában vágták ki a fát, és hogy puhafát vagy keményfa rönköket szárít-e, a fa kiszáradásának ideje 6 hónaptól akár 2 évig is tarthat.
 • A nedves fát száraz felületre kell rakni, hogy a víz elfolyhasson, és megakadályozza a talajnedvesség visszaszivárgását a fába.
 • A rönköket le kell fedni, hogy megvédje őket a csapadéktól.
 • A legfontosabb az, hogy a tároló az egyik oldalon nyitva legyen, hogy a szél és a nap kiszárítsa a fát. A rönköket nem szabad ponyvával letakarni, mert ez a fa gombásodását okozhatja, és nem szárad ki.
 • A legjobb megoldás ha felhasogatjuk a fát és így tároljuk.

Tűzifa tárolási ötletek:

Felhasználás előtt nedvességmérővel ellenőrizzük, hogy elég száraz-e a fa.

Hordja be a fát használat előtt

Ha olyan fát használ a kandallóban, amelyet kintről készít be, ez befolyásolhatja a tűz égési hatékonyságát. A hideg fát nehezebben lehet elégetni, ezért minden begyújtás előtt annyi fát hozzon, hogy az elégetésre szánt fa szobahőmérsékletű legyen. A szobahőmérsékletű fa égése elősegítheti a tűz fenntartását, mivel a tűztől további energiát nyerhet a hidegebb rönkök felmelegedéséhez.

Rendszeresen tisztíttassa a kéményét

Javasoljuk, hogy évente legalább egyszer tisztítsa vagy tisztíttassa meg a kéményét annak érdekében, hogy az problémamentesen kivezesse a füstgázokat és a füstöt az otthonából. A legjobb, ha a fűtési szezon végén kotorják, de a kéménye gyakrabban is igényelheti a tisztítást, ha rendszeresen fát éget otthonában, illetve gyakran előfordul, hogy télen a meleget keresve madarak esnek a füstjáratba. A legkátrányosabb vagy beszűkült kémény csökkentheti a huzat hatékonyságát, valamint megakadályozhatja a gázok és a füst megfelelő távozását, ezt furcsa szagok is kísérhetik. A kéményproblémák fő oka a kátrány, amelyet a fa különböző mennyiségben szabadíthat fel, attól függően, hogy mennyire vizes. A jól égő száraz fa kevés vagy csak minimális kátrányt szabadít fel, de a nem hatékonyan égő fa sajnos nagy mennyiségben képes füstöt és kátrányt termelni. A puhafák általában magasabb nedvességtartalommal rendelkeznek, így a keményfák használata csökkentheti a korom és kátrány lerakódását a kéményben.

A füstcsappantyú begyújtáskor legyen nyitva

Számos hagyományos kandallónál a kéménytorokban vannak csappantyúk, amelyek segítenek lezárni az otthoni levegőt, ha a kandalló nincs használatban. A csappantyúkat mindig teljesen ki kell nyitni a kandalló begyújtása előtt, különben a füst és a füstgázok visszaáramlanak ahelyett, hogy elhagynák a kéményt. Begyújtás előtt a teljesen nyitott csappantyú biztosítja, hogy a tűz gyorsabban meggyulladjon, a kémény hamar felmelegedjen.

Melegítse elő a kéményt

A kéményben lévő levegő felmelegítése („alapozás”) segíthet abban, hogy begyújtáskor megfelelő huzat legyen. Az erős huzat elősegíti a füst és a gázok gyorsabb kihúzását a kandallóból, és a tüzet a helyiségből, illetve telepített légcsatornán keresztűl több oxigénnel táplálja. A kémény előmelegítése tehát elősegítheti a tűz gyorsabb elindulását, és csökkentheti az esetleges problémák előfordulásának esélyét.

Rakjon tüzet okosan

A kandallóban a fa felépítésének legjobb módja az, ha a tüzet fentről égetjük: A gyújtósnak apró, száraz puhafából kell állnia. A puhafák gyorsabban képesek begyulladni, mint a keményfák, és ez fontos a tűz minél gyorsabb beindításához a begyújtást követően. A gyújtósnak kicsinek kell lennie, hogy a lángok a lehető leggyorsabban begyújtsák őket. A nagyobb fadarabokat nehezebb meggyújtani, és magasabb hőmérsékletet igényelnek, ezért a nagy fahasábok túl korai tűzbe rakása a leggyorsabb módja a tűz eloltásának.begyújtás kandallóba

 1. Alulra helyezzük szellősen a nagyobb hasábokat.
 2. A tűz beindításához vékonyabb gyújtós tetejére.
 3. A gyújtóst is keresztbe kell helyezni, hogy közöttük levegő áramolhasson!
 4. Ezután egy begyújtó kocka segítségével meggyújtjuk a létrehozott gyújtós-hasáb építményt.

A tűz előrehaladtával fokozatosan lehet nagyobb méretű rönköket is tűzre dobni. Miután a kandallóban létrejött a forró parázs, a legnagyobb rönkök is könnyebben meggyulladhatnak.

Ne pakolja a tűzifát túl szorosan

A tűznek oxigénre van szüksége a fennmaradáshoz, így a rönkök túl szoros egymáshoz helyezése megakadályozhatja a levegő megfelelő keringését, ami kisebb hatásfokú égést, így kevesebb hőtermelést eredményez. Hasonlóképpen, az egymástól túl távol eső rönkök elégetése szintén nem hatékony égéshez vezethet, mert a hőt nem lehet olyan hatékonyan átvinni az egyik fadarabról a másikra.

Tartsa nyitva a kandalló szellőzőit

Begyújtáskor nyissuk ki 1-2 cm a kandalló ajtaját. Hogy minél hamarabb begyulladjon a fa és átmelegedjen a kémény. Amikor már szépen ég, nyugodtan zárjuk be az ajtót.

Biztosítsa a levegő utánpótlását

Mint tudjuk az égéshez oxigén kell, ezért gondoskodnia kell arról, hogy a lakásba jusson friss levegő, amelynek oxigéntartalma táplálni tudja az égést. Ha nem biztosított a kandalló levegőjének utánpótlása, a kandallóban égő tűz hatékonysága nem lesz megfelelő, ezt a kandalló üvegajtaján keletkező fokozott koromképződés is szokta jelezni. Ha a kandalló építésekor már nem megoldott a padlóban történő légbevezető telepítése, akkor alkalmazzuk a falba építhető légbeeresztőket. Figyeljünk a páraelszívóval egy légtérbe helyezett kandallók reteszelésére is. Ezekkel az eszközökkel megelőzhető, hogy a konyhai páraelszívó mérgező szénmonoxid visszaáramlást okozzon a kandallóból vagy egyéb tüzelőberendezésből a lakótérbe.

Gyakori kérdések

Milyen fával fűtsünk kandallóban?

A legfontosabb, hogy száraz legyen a kandallóba tett tűzifa. Gyújtósnak használhatunk puha fát is, de a legjobb tűzifa kandallóba a keményfa. Ne tegyünk a kandallóba háztartási szemetet, festett fát, furnérlapot, mert ezek kalóriaértéke rendkívül alacsonym és fokozzák a korom-, illetve kátrányképződést.

Fenyővel tüzelni lehet?

A fenyő puhafának számít, ezért nem javasoljuk kandallóba. Fenyővel eredményesen tudunk viszont fűteni Atmos kazánban, ami kifejezetten szereti ezt a fafajtát.

A tűzifa gyors szárítása megoldható?

Vannak tűzifa szárítógépek kifejezetten a száradás meggyorsítása érdekében, de legtöbbünk számára a fa felhasogatása és fedett, ugyanakkor jól átszellőző tárolóban tartása a legjobb megoldás, ahol esetleg nap is éri.

Mennyi idő alatt szárad ki a fa?

A tűzifa száradási ideje – függően a fajtától, a hasábok méretétől és a tárolástól – akár 2 év is lehet. Megfelelő tárolással az 50% nedvességtartalmú fa 20% nedvességtartalom alá vihető 1 év alatt, amikor az már alkalmas az elégetésre, és fűtőértéke gyakorlatilag akár meg is duplázható.

Kandallóban lehet szénnel tüzelni?

Kandallóban szigorúan tilos szénnel fűteni. A szén magasabb hőmérsékleten ég, és kárt tehet a kandallóbetétben, ami baleset- és életveszélyes! A kandalló megvásárlásakor a kapott útmutatóban olvassa el az ajánlott tüzelőanyagokat: tűzifa mellett általában jó minőségű fabrikettet engedélyeznek a gyártók.

Mennyi fa kell a kandallóba?

A kandallóban elégetett fa javasolt mennyisége mindig igazodik a tűztér méretéhez. Az egy szezonban felhasznált tűzifa mennyisége függ a fűtési szokásoktól, a kandallóbetét teljesítményétől, a tűzifa minőségétől, hogy mennyire figyelünk oda a tűz optimális táplálására, milyen gyakran gyújtunk be (csak hétvégén vagy hétköznap is) stb. A felhasznált fa mennyisége 1 m3-től akár 6-8 m3-ig is változhat.

error: Content is protected !!