Körülbelül 1 kilowatt fűt be mintegy 30 légköbmétert. Vegye figyelembe többek között a lakás hőszigetelését és beosztását, a lakás tájolását, a lakás éghajlati adottságait illetve mindenkinél eltérő lehet, hogy hány fokos szobában érzi jól magát.

Sok kandallót terveztünk és építettünk már, ezért szívesen adunk tanácsot, vagy akár végzünk helyszíni felmérést, és méretezzük a lakása számára ideális kandallót!

SZERETNÉM, HA FELMÉRNÉK A LAKÁSOM HŐIGÉNYÉT

Soha ne válasszon kandallót kizárólag annak megjelenése és kialakítása miatt – sok más szempontot is figyelembe kell vennie. Fontos, hogy a kandalló teljesítménye megfeleljen a tényleges fűtési igényeknek. Valamennyi kandalló kilowatt (kW) besorolással rendelkezik, és ki lehet számolni, hogy mekkora területet lehet fűteni az alkalmazott általános képlettel számolva.

Milyen kandalló legyen a lakásban?

Az alapképlet beállításához azonban néhány tényezőt kell figyelembe venni. Ahol ez bonyolulttá válik, az az, hogy ez a számítás nagyon szubjektívvé válik az olyan tényezőkkel kalkulálva, mint pl.:

  • a szoba és a ház szigetelése
  • az ablakok száma
  • az átlagos külső hőmérséklet.
  • az egymásba vezető szobák száma.
  • a felhasznált tüzelőanyag és a kandalló típusa (a pellet- és gáztűz következetesebb hőteljesítményt ad)

A kívánt szobahőmérsékletet HANGSÚLYOSAN kell figyelembe venni, mivel mindenkinek más-más hőérzete van!

kandalló kW légköbméter

NÖVELJE KANDALLÓJA HATÉKONYSÁGÁT!

Tippjeink a kandalló átgondolt méretezéséhez:

  • Sokféleképpen hozhatja ki a legtöbbet a kandallója által biztosított hőből. A kandalló kW teljesítménye és a hőeloszlás például befolyásolható a meleg levegő elvezetésével, csatornázással.
  • Tartsa az égéstermék elvezető csöveket a fűtött helyiségben (szemben a kifelé történő elvezetéssel), mivel ez hozzávetőlegesen 1 kW plusz hőt ad le minden 1,2 m kémény esetén (egy 150 mm átmérőjű cső esetén).
  • Mindig száraz (20% alatti nedvességtartalmú) fát égessen.

Jótanács a megfelelő kandalló kW méretezéshez

A kályha kimeneti besorolása néha névleges (átlagos) vagy maximális vagy tartományban van megadva. Javasoljuk, hogy a szükségesnél valamivel nagyobb kilowatt teljesítményú kandallót vásároljon. Így lesz egy kis biztonsági tartaléka, ha mégsem lenne elegendő a méretezett kandalló teljesítmény.

error: Content is protected !!